Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

1.Tänk själv

Självklart vill vi på Carnegie Fonder helst att du investerar i våra fonder, till exempel Carnegie Strategifond – en blandfond som är till för tjänstepension och annat långsiktigt sparande. Och precis som de flesta andra tycker vi det är klokt att spara regelbundet, till exempel med ett månadssparande.

Men att välja sparande är en stor fråga som kräver en del tankearbete, inte minst när det gäller just pensionen. Vårt första råd är därför helt enkelt att du ska fatta dina egna beslut. Lyssna på expertis och ta gärna del av tips från sådana som oss, men låt i slutändan ditt eget sunda förnuft fälla avgörandet. Hitta den investeringsfilosofi som passar dig!

Så arbetar i alla fall vi när vi förvaltar fonder. Vi studerar allt vi kan komma över om våra marknader och bolag, men vi jämför oss inte med index och gör vad vi kan för att undvika marknadens alltför vanliga flockbeteende. Som förvaltare har man nämligen ett stort ansvar, och då kan man inte skylla på andra.

2. Köp bra bolag

Det finns många nystartade företag som målar upp kittlande prognoser om framtida intäkter. Men är det verkligen där du vill lägga dina pensionspengar?

Ett alternativ till att leta möjliga framgångssagor är att investera i befintliga framgångssagor; välskötta bolag som redan har visat att de kan överleva dåliga tider, som har starka finanser, en bra ledning och styrelse som tar socialt ansvar och har en ambitiös inställning till hållbarhetsfrågor.

Lägg extra fokus på affärsmodellen (hur länge har den fungerat och hur ser det ut framåt?), marknadspositionen (hur svår är den att utmana?), balansräkningen och kassaflödet (blir det pengar över till aktieägarna?).

Bra bolag tenderar att fortsätta vara bra bolag.

3. Köp prisvärda bolag

En självklarhet? Det tycker vi också, men tro oss – alla resonerar inte så. Det finns till exempel fonder som investerar i bolag bara för att de ingår i ett visst börsindex. Bara det är ju lite märkligt. Ännu konstigare blir det om man betänker att de flesta index gynnar de företag som redan har stigit i värde. Det kan vara klokt att i stället, som sagt, tänka själv och göra sin egen analys.

Vi kontrollerar att P/e-talet signalerar att aktien är billig i förhållande till företagets vinst och att utdelningen är uthålligt hög, letar rabatt på eget kapital och gräver efter dolda tillgångar, brinner för starka balansräkningar och försäkrar oss om att företagets ledning är av rätt kaliber.

Har du hittat något bra bolag som dessutom är prisvärt? Det har i alla fall vi på Carnegie Fonder – i snart 30 år!

4. Våga behåll

Det finns alltid något att oroa sig för. Krig och oroligheter, stolliga politiker och lågkonjunktur, klimatförändring och terrorattentat. Se bara på allt elände som har inträffat sedan 1988, då vi startade vår verksamhet. Elände som förvånansvärt många har använt som argument för att skaka på huvudet och sälja sina aktier.

Det vore förstås önskvärt att kunna förutse börsnedgångar, men det är oftast hopplöst. Och om du ändå chansar och säljer, när ska du investera igen? I stället för att tajma marknaden perfekt är det stor risk att du missar en fortsatt uppgång.

Sedan starten 1988 har Carnegie Strategifond stigit med över 5 300 procent, och de senaste fem åren med i snitt 13,1 procent per år. Avgörande för framgången är att fonden investerar långsiktigt i bra bolag, varav många har frodats i decennier och i vissa fall över 100 år.

Med sådan historik finns det goda förutsättningar för att överleva även de utmaningar som världen står inför i dag.

5. Spara 13 månader per år

Utdelning från aktier och ränta från företagsobligationer! Ja, är det något fenomen i finansbranschen som vi gillar mer än andra så är det direktavkastning. Direktavkastningen – reell och potentiell – är faktiskt det allra viktigaste måttet när vi analyserar värdepapper. Bra bolag delar nämligen ut en försvarlig del av vinsten till sina ägare, men har likväl kapacitet att fortsätta utveckla och växa sin affär.

Ännu bättre blir det förstås om du ser till att återinvestera utdelningen i nya aktier. Utöver ditt automatiska månadssparande får du då ytterligare nya aktier i dina favoritbolag. Se det som ett trettonde månadssparande som företagen bjuder på.

6. Ta en promenad

Vi kan inte nog betona vikten av att investera långsiktigt och undvika lockelsen med att försöka tajma marknaden. Investera i bra bolag och låt dem göra jobbet. Bra bolag är experter på att tjäna pengar och som aktieägare har du rätt till din del av vinsten.

Så i stället för att stirra på en datorskärm och lockas att göra onödiga och rentav förödande omplaceringar kan du väl ta en promenad. Du får frisk luft och får sträcka på dig, vilket stärker hjärtat och stimulerar tankeverksamheten.

7. Hör av dig

För att sammanfatta: Spara regelbundet i bra bolag, återinvestera utdelningar i nya aktier, tänk långsiktigt och vips har du en riktigt lovande strategi för ditt sparande. Så har vi på Carnegie Fonder arbetat sedan starten 1988, och så tänker vi fortsätta.

Om du är intresserad av våra fonder får du gärna höra av dig, till oss eller din rådgivare.

+13,1 procent per år – Carnegie Strategifond

John Strömgren, Carnegie Strategifonds förvaltare.

En som följer råden i denna broschyr är Carnegie Strategifonds förvaltare John Strömgren, som arbetat i branschen sedan 1984 och har ratingen AA hos Citywire. I teamet runt John finns aktieexperten Simon Blecher, förvaltare av femstjärniga Carnegie Sverigefond, och kreditexperten Niklas Edman, förvaltare av femstjärniga Carnegie Corporate Bond.

Blandfonden Carnegie Strategifond investerar i bra bolag i hela Norden. Cirka 40 procent av portföljen är företagsobligationer med bra ränta, medan 60 procent är aktier med hög utdelning.

Resultatet? De senaste fem åren har fonden stigit i snitt 13,1 procent per år. Inte konstigt att många väljer Carnegie Strategifond i sin tjänstepension eller som bas för annat långsiktigt sparande.

Har du frågor om våra fonder eller vill du beställa broschyren 7 goda råd om investeringar? Mejla spara@carnegiefonder.se