Stäng

April och vårväder har satt sina spår i humöret runt omkring i världen och flertalet konflikter verkar plötsligt vara på bättringsvägen. Carnegie Corporate Bond utvecklades urstarkt under månaden och steg med 0,70 procent, vilket summerar årets uppgång till 2,55 procent.

Feds mjuknande har givit marknaderna bränsle och trots vissa orosmoln vad gäller viktiga konjunkturdata tar de flesta fast vid det positiva. Även om marknaderna fortsatt handlats starkt började vi mot slutet av månaden se något av en stabilisering inom främst högavkastande europeiska krediter.

På hemmaplan har storbolagen alltjämt börjat att rapportera sina resultat för första kvartalet där utfallen får summeras som minst sagt spritt. Flera bolag har rapporterat rekordresultat, majoriteten träffar mitt i banan, och några har kommit in en bra bit under analytikernas prognoser.

Aktiviteten i primärmarknaden har nu kommit igång på riktigt för året och flera bolag har utnyttjat det gynnsamma riskklimatet och emitterat. Vi har varit aktiva i statliga Sveaskog, som emitterade gröna obligationer, Digiplex och Kistefos. Även Heimstaden var ute och hämtade kapital för att finansiera ett större fastighetsförvärv. Vi har även fått se nya namn komma till marknaden, däribland Infront som driver marknadsplattform för omvärldsanalys och handel med finansiella tillgångar.

Månadens stora nyhet kom dock när SBB (äntligen) erhöll investment grade rating – något som varit bolaget ambition från start men som mötts med stor skepticism i marknaden. SBB:s oerhört starka ratingresa har gjort bolaget till en av fondens största bidragsgivare i termer av avkastning. Uppgraderingen av SBB och den positiva trenden i kreditrisk för flertalet fastighetsbolag är till stor del gjord och vi har under månaden börjat minska vår exponering mot sektorn.

Givet att vi under årets fyra första månader erhållit en normaliserad årsavkastning justerar vi portföljen mot att bli mer defensiv.

Så funkar krediter


NIKLAS EDMAN, förvaltare Carnegie CORPORATE BOND och Carnegie high yield Select.
Inspelningsdatum: 26 juni 2018