Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

De asiatiska marknaderna återhämtade sig i april och steg kraftigt. Carnegie Asia steg under månaden i värde med 4,8 procent, till en del tack vare starkare utveckling för dollarn.


Det var riktigt aprilväder på de asiatiska marknaderna denna månad. Ett antal externa faktorer med okänd utgång påverkar investerarnas sinnesstämning och innebär att det inte finns någon riktigt stark övertygelse om vart vi är på väg.

Vad är det då som stör? Amerikanska obligationsräntor steg till över 3 procent, vilket indikerar att marknaden tror på högre inflation. Fed planerar att höja räntan tre gånger till detta år och även om man inte höjde nu så är detta något som oroar. Rekordstark dollarutveckling är ett resultat av denna tro på högre amerikanska räntor.

En stark dollar är vanligtvis inte bra för utvecklingen i Asien då det dränerar de asiatiska ekonomierna på kapital. Svaga asiatiska valutor för med sig andra risker. Senaste månaden såg vi kapitalutflöde och fallande börskurser i Indonesien och i Filippinerna när investerarna säljer länder med underskott i bytesbalansen.

Handelskrig gör inte läget bättre. USA har aviserat tullar på stål och aluminium samt importtullar på ett stort antal andra varor. USA beslutade dessutom att blockera export av halvledare till ZTE, en  kinesisk tillverkare av telekomutrustning och mobiltelefoner. Även Huawei, ägt av kinesiska staten, hotas nu av att inte få importera komponenter från amerikanska Qualcomm.

Teknologibolag i Asien utvecklades svagt som ett resultat, med undantag för Samsung Electronics som kom med en mycket stark rapport. Samsung har också fördelen av att vara i princip självförsörjande på komponenter. En vinnande strategi i detta läge. På det positiva kontot kan vi också notera framstegen mot fredsförhandlingar på Koreahalvön. Även om Donald Trump tar åt sig äran, så finns de riktiga vinnarna, om Syd- och Nordkorea kan sluta fred, i Asien. En framtida potentiell återförening riskerar dock att bli en mycket dyr affär för Sydkorea.

 

Vill du investera i Carnegie Asia? Börja med att starta ett Carnegie fondkonto med BankID.