Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

Den indiska marknaden inledde året med svagare utveckling. Carnegie Indienfond sjönk i värde med 3,3 procent under månaden.

Även om den indiska börsen steg något under månaden innebar en kraftig försvagning av valutan att utfallet i kronor blev en nedgång. Dollarn föll i värde med 4 procent.

Fonden äger en mycket selektiv portfölj med välskötta och lönsamma företag. Vinstutvecklingen i dessa företag ligger över marknaden som helhet. Värderingen av indiska bolag ligger för närvarande över historiskt genomsnitt. Börsuppgången under 2017 drevs till stor del av överskottslikviditet från inhemska investerare.

Vi fick ett kraftigt skifte i marknaden då de branscher och bolag som utvecklats starkast under förra året sålde av medan branscher och bolag som gick sämst förra året köptes. Detta är en typisk händelse på börsen då man närmar sig toppen av marknaden innan en korrigering sker. De bolag som såldes av är inte nödvändigtvis sämre bolag än tidigare och de bolag som köptes upp i januari har inte genomgått en mirakulös omvandling och plötsligt fått en mycket bättre affärsmodell eller lönsamhet. Det handlar om värderingen. De bra bolagen blev helt enkelt för högt värderade medan de sämre bolagen blev för billiga.

Den andra faktorn som oroar just nu är globala obligationsräntor, vars trend styrs av USA. Skattesänkningar i USA som inte är finansierade, riskerar att öka budgetunderskottet där och skapa inflation. Därför stiger långa räntor, vilket påverkar viljan att investera i tillgångar utanför USA.

På hemmafronten presenterade Indien nästa års budget. Populistiska reformer till stöd för befolkningen på landsbygden kostar pengar och innebär att även i Indien stiger budgetunderskottet. Tioåriga obligationsräntor steg till 7,6 procent som ett resultat. Samtidigt inför man reavinstbeskattning på aktier, även på långa innehav, med 10 procent. Även om denna beskattning av kapitalmarknaden är nödvändig för att finansiera reformer för Indiens fattiga, så är det inte en åtgärd som mottas positivt av börsen.