Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

”Momentum” har varit en lyckad investeringsstrategi i år och i synnerhet under maj och juni. Det innebär att värdepapper som redan utvecklats bra fortsätter uppåt utan hänsyn till värderingen. Så kallade värdebolag, som är rimligt prissatta, ratas däremot.

På den internationella arenan har det uppmärksammats att andelen defensiva bolag i de stora indexen nu är på den lägsta nivån någonsin och det samtidigt som i princip allt nysparande i aktiefonder hamnar i indexfonder. Bäva månde pensionsspararna.

Eftersom vi prioriterar bolag med hög direktavkastning och stabila utdelningar hamnar placeringarna oftast i värdebolag. Vi är övertygade att det på sikt kommer att skapa den bästa avkastningen, men för närvarande är det inte någon fördel. Fonden sjönk med 0,8 procent i juni, vilket innebär en avkastning hittills i år om 0,2 procent.

Oron för handelskrig har troligen påverkat konjunkturkänsliga bolag negativt. Även svenska aktier och den svenska valutan har varit relativt svaga, vilket skulle kunna förklaras av att Sverige har ett stort beroende av sin exportindustri och därmed att världshandeln kan fungera utan nya hinder. Sedan årsskiftet har den svenska kronan försvagats med i storleksordningen 10 procent mot de större valutorna! De svenska och nordiska räntemarknaderna har däremot varit stabila.

Under juni har fonden investerat i Handelsbanken och Swedbank. Fonder har inte ägt svenska bankaktier i någon större utsträckning tidigare i år utan valt att istället investera i bankobligationer. Eftersom bankaktier utvecklats svagt så har det varit rätt, men efter aktiernas svaga utveckling framstår de nu som mer attraktiva relativt obligationerna, jämför aktiernas direktavkastning på cirka 6-7 procent med obligationsräntorna om cirka 3 procent. Fonden har således finansierat köpen av bankaktier med försäljningar av bankobligationer.

Fonden har också investerat i en obligation emitterad av danska Jacob Holm. Bolaget är en tillverkare av så kallade non woven-produkter som används inom hygien och sjukvårdssektorerna. Bland kunderna återfinns bland annat Johnson & Johnson och Mölnlycke. Jacob Holm är ett familjeföretag med lång historik, stabil lönsamhet och en stark marknadsposition. Obligationen ger en räntekupong motsvarande cirka 4,5 procent.

Därför väljer Carnegie Fonders vd Hans Hedström Strategifonden för sin tjänstepension: