Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

Carnegie Småbolagsfond steg i december med 3,5 procent. Vi har ökat i Nordic Waterproofing och Eltel samt investerat i ett nytt innehav – Billerud Korsnäs.

Vi har tagit in Billerud Korsnäs som ett nytt innehav i fonden. I det korta perspektivet åtnjuter bolaget en fördelaktig valutasituation då man gynnas av den svaga svenska kronan. Bolaget säljer även pappersmassa, vilken har en stark marknad för närvarande. I ett längre perspektiv uppskattar vi bolagets skickliga ledning, det metodiska arbetet med att ta fram miljövänliga förpackningslösningar samt att vätskekartong är bolagets största produktgrupp.

Marknaden för vätskekartong, som till exempel används i mjölkförpackningar, är en mycket attraktiv del av pappersindustrin med god lönsamhet. Bolaget har nyligen beslutat om en stor investering i Gruvön som kommer att väsentligt öka såväl bolagets omsättning som lönsamhet.

Fonden ökade i december sitt innehav i taktätningsbolaget Nordic Waterproofing då riskkapitalbolaget Axcel sålde hälften av sitt innehav. Vi investerade i bolaget i samband med börsnoteringen i somras och bolaget har verkligen levt upp till våra förväntningar med en god utveckling av såväl försäljning som lönsamhet. Bolagets skuldfria balansräkning ger den skickliga ledningen valmöjligheter.

Eftersom vi tror på en god nordisk byggmarknad tror vi på en fortsatt god efterfrågan på bolagets produkter samtidigt som värderingen är attraktiv, därför ökar vi vårt innehav.

Eltel var fondens sämsta innehav under 2016, men i december steg aktien med 17 procent. Efter den smärtsamma vinstvarningen i oktober var vi tvungna att helt ompröva vårt innehav. Bland annat träffade vi ledningen och gjorde sedan bedömningen att kursfallet var överdrivet. Vi ökade vårt innehav.

I december meddelade bolaget att man kommit överens med bankerna om att mot en avgift undvika mer långtgående åtgärder som bankerna egentligen har rätt att vidta eftersom Eltel brutit mot låneavtalet. Vi tar uppgörelsen som en positiv signal.