Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

November har präglats av makroekonomisk realism. I Sydafrika höjde centralbanken lite oväntat räntan 25 punkter, och S&P meddelade att de stödjer landets försök att stabilisera ekonomin. Sammantaget fick det den sydafrikanska randen att stärkas kraftigt, både mot dollarn och svenska kronan.

Den sydafrikanska aktiemarknaden stöddes av de räntekänsliga finans- och konsumentbolagen medan råvarubolag och annan tungindustri agerade sänke. Således föll börsen 3,3% i lokal valuta men steg 3,4% omräknat till SEK. Den nigerianska och kenyanska aktiemarknaden fortsatte falla även i november och de flesta afrikanska valutor försvagades gentemot kronan vilket inverkade negativt.

Flertalet sydafrikanska konsumentbolag kom med halvårsrapport i november och presenterade blandat resultat. Vi kan glädja oss åt att Carnegie Afrikafonds innehav i The Foschini Group och Mr Price tillhörde några av de bättre konsumentbolagen och vinst per aktie stiger med 8 respektive 12%.

Kenyanska banker släppte Q3-resultat under månaden. Fondens innehav i Kenya Commercial Bank levererade ett resultat som var över marknadens förväntan. Vinsten stiger nära 20% år för år, delvis som ett led av lite lägre räntekostnader och framförallt på bättre kreditbok. Generellt är tillväxttakten i kenyanska kreditsystemet låg, och nettoutlåningen stiger med bara 3% jämfört med Q3 2017. Det räntetak som infördes för över ett år sedan har satt stor prägel på kredittillväxten och det börjar nu bli extra tydligt hur det håller landet tillbaka. Det är dock svårt att se vad som ska få kenyanska parlamentet att ändra sin inställning i dagsläget, då både centralbanken, presidenten och internationella organ redan har påpekat det långsiktigt negativa följderna som kan komma i spåren av felprissatt ränta.

Likviditeten i de mindre afrikanska marknaderna väntas minska avsevärt i december då många går på sommarsemester. Därför kan vi få se volatiliteten öka en del i det korta perspektivet. Värderingarna i flera marknader har inte varit så låga som nu sedan hösten/våren 2008/09 vilket ändå ger marknaden lite stöd på längre sikt.