Stäng

”Den stökiga börsen har inte haft någon som helst påverkan på hur jag ser på våra portföljbolag.” Det säger Carnegie Globals förvaltare Mikael Tarnawski-Berlin, som ser fyndmöjligheter i börsnedgångens spår.

Mikael Tarnawski-Berlin

Vilken typ av bolag gillar du?

”Jag investerar i bra bolag som har en bra ledning – när de är undervärderade. Med bra bolag menar jag enkla, stabila och hållbara affärsmodeller och med bra ledning menar jag operativt skickliga individer som är pålitliga. Jag har ungefär 500 sådana bolag på min bevakningslista; riktigt bra bolag som är riktigt välskötta. Problemet är bara att många av dem är lite för dyra, så det gäller att vänta. I mitt jobb gäller det att ha tålamod. Priset är det viktigaste: ju lägre pris du betalar för ett bolag, desto högre avkastning och lägre risk.”

Kan du ge några exempel på bolag du har investerat i?

”Mitt mest kända innehav är nog Alphabet, som äger Google, YouTube och andra dominerande tjänster inom sina segment. Alphabet är ett ovanligt stabilt och välskött bolag med starka konkurrensfördelar. Efter justeringar värderas Alphabet i nivå med marknaden trots avsevärt bättre långsiktig potential. Ett mindre känt bolag jag äger sedan länge är Markel, ett försäkringsbolag som även tjänar pengar på investeringar. Markel har lyckats öka substansvärdet med 17 procent per år senaste 22 åren och är ständigt undervärderat eftersom marknaden bara ser 1-2 år framåt. ”

”Det är företagens värderingar som har sjunkit, inte vinsterna, och för oss som är långsiktiga är detta positivt.”

Har du något nytt innehav i fonden?

”Ja, HCA Healthcare som driver sjukhus i USA. De är störst av de privata aktörerna vilket ger dem flera fördelar, varav den viktigaste är att de kan hålla lägre kostnader och priser. Detta har gjort att HCA långsamt tagit marknadsandelar från mindre effektiva konkurrenter. Jag tror att den utvecklingen kommer att fortsätta. Vi investerade i HCA på 14 gånger vinsten och det är billigt för ett välskött, icke-cykliskt bolag med goda framtidsutsikter. Som jämförelse värderas indexet S&P 500 till 19 gånger vinsten.”

Apropå värderingar – hur ser du på börsen i dag, det har ju varit lite skakigt på sistone?

”Den stökiga börsen har inte haft någon som helst påverkan på hur jag ser på mina bolag. Det är företagens värderingar som har sjunkit, inte vinsterna, och för oss som är långsiktiga är detta positivt. De bolag Carnegie Global äger är fortfarande välskötta kvalitetsbolag som kommer att fortsätta generera kassaflöde, oberoende av hur det går på börsen. Den enda skillnaden är att de nu är billigare, vilket betyder att den framtida avkastningspotentialen är högre. Det sagt så är det många bolag som ser billiga ut nu och vi har flera intressanta kandidater vi tittar närmare på.”