Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

Svenska marknadsräntor rörde sig uppåt under september och från Riksbanken är nu signalen att en första höjning av reporäntan väntas ske i december i år eller i februari 2019. Räntan för Stibor backade mot slutet av månaden och avslutade september på -0,46 procent. Carnegie Likviditetsfond handlades ned 0,03 procent jämfört med föregående månad.

Under september fick vårt portföljbolag Tele 2 officiell rating från S&P. Kreditbetyget BBB är preliminärt och avhängigt bolagets samgående med kabel-TV operatören Com Hem. Vi ser det som positivt att även emittenter utanför fastighetssektorn söker sig mot officiell rating.

Vi har under månaden sålt av ett antal obligationer som närmat sig förfall samtidigt som vi tagit ny exponering i längre krediter utgivna av samma emittenter. Vi får därigenom upp avkastningen i underliggande portfölj. Då vi inte investerar i enskilda krediter som är längre än fyra år och i princip enbart köper obligationer med rörlig ränta håller vi alltjämt en mycket låg risk i den samlade portföljen. Exempel på exponeringar som vi förlängt under september är lastbilstillverkaren Volvo och statligt ägda bolånespecialisten SBAB.

Avseende säkerställda obligationer adderade vi exponering mot Landshypotek vars obligationer har AAA i kreditbetyg från S&P samtidigt som vi får något bättre betalt relativt de bostadsobligationer som emitteras av de svenska storbankerna. Andra namn som vi ökat exponeringen mot under månaden är teknologibolaget Hexagon, investmentbolaget Latour samt fastighetsbolaget Vacse. Samtliga emittenter som ännu saknar officiellt kreditbetyg från Moody’s eller S&P. Vi har under månaden minskat vår exponering mot Danske Bank som är under utredning för tidigare penningtvätt i Baltikum. Vår nuvarande seniora positionering har relativt kort tid kvar till förfall 2019 vilket bidrar till lägre volatilitet jämfört med efterställda obligationer och instrument med längre duration.