Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

Vi fick uppleva en av de sämsta börsmånaderna på mycket länge och Stockholmsbörsen föll över 7 procent.

Det är svårt att veta vad som är hönan och vad som är ägget i nedgången för de flesta faktorer som man pekar på har vi diskuterat och kunna se ett par månader tidigare: stigande räntor i USA, Fed krymper sin balansräkning, Kina allt svagare, EU rullar över, teknikbubblan i USA pyser, italienskt kaos liksom det gamla vanliga med Trump och Brexit.

Faktum är att det var läge för en amerikansk nedgång efter en sällsynt lång börsuppgång och vi följde med ner.

Mer intressant ur ett långsiktigt perspektiv var att flera bolag kom med starka siffror, trots viss kostnadsinflation och svaghet i orderingång.

Volvo och SKF för att nämna några. I Volvos fall spelade det nog ingen roll vilka siffror bolaget hade visat, marknaden har bestämt sig för att det blir sämre framöver och därför föll aktien trots fantastiska marginaler. Vi har sagt det förr och säger det igen, vi välkomnar sämre tider för att vi tror att det kommer att visa att Volvos vinst faller betydligt mindre än vad marknaden tror. Nuvarande kurs tål en 40-50 procentig vinstnedgång, samma sak gäller SKF, och det tror inte vi kommer att ske i närtid.

Detta är ett synsätt som respektive huvudägare verkar dela för såväl Industrivärden – för första gången på elva år – som Wallenbergsstiftelserna köpte mer aktier i Volvo respektive SKF. Och flera ledningspersoner gjorde detsamma.

På tal om insiderköp ökade Atrium Ljungberggruppens vd ånyo sitt innehav i aktien och bolaget passade under perioden på att köpa KF-huset vid Slussen och en byggrätt, vilket gör att de kontrollerar en stor del av denna fantastiska knutpunkt i Stockholm. De sålde också två fastigheter, långt över bokfört värde, vilket bevisar att bolagets substansvärde troligtvis är en bit över 200 kronor. Därför gör bolaget en strålande affär när de på kurser kring 150-155 kronor återköper aktier i princip varje dag.