Stäng

Tre frågor om Micro Cap. Förvaltaren Viktor Henriksson ger svar.

Vad utmärker Carnegie Micro Cap?

– Precis som våra andra fonder har Carnegie Micro Cap en fokuserad portfölj av välskötta värde­bolag.  Skillnaden är att fokus ligger på riktigt små bolag. Det betyder ett marknadsvärde om högst 5 miljarder kronor, i de flesta fall ­betydligt ­mindre.

Här går det att hitta oupptäckta, lågt ­värderade bolag med en god direktavkastning och en bra tillväxt. Bara för att vi är värdeinvesterare har vi inget emot bolag som växer, vi är bara inte ­villiga att betala alltför dyrt för dem. Det har vi inte behövt göra i Carnegie Micro Cap.

Hur arbetar du med hållbarhet i dessa lite mindre bolag?

– Vi har samma fokus på ­hållbarhet som när vi tittar på större bolag. De företag vi analyserar och investerar i är extremt välskötta och ­ligger långt fram i sitt arbete med hållbarhets­frågor. De ser miljö­hänsyn och ­socialt engagemang som en konkurrensfördel och ett sätt att framtidssäkra sig. Ut­över ­Carnegie Fonders sedvanliga hållbarhetskrav har vi i Carnegie Micro Cap och Carnegie Små­bolagsfond valt att inte investera i ­betting-bolag.

Varför ska man investera i Carnegie Micro Cap?

– Innehaven är alltjämt lågt värderade såväl i absoluta tal som i ett historiskt perspektiv. Bolagen är välskötta, med bra direktavkastning. Det ger goda framtids­utsikter.

 

Per den 12 april 2019 har Carnegie Micro Cap stigit 22,71 procent i år.