Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

Som väntat höjde den amerikanska centralbanken styrräntan i samband med sitt möte i slutet av september. De längre amerikanska räntorna rörde sig också högre under månaden och tioåringen klättrade åter upp över 3-procentstrecket och avslutade september på 3,06 procent.

På det globala planet har handelskonflikten mellan USA och Kina fortsatt och det verkar svårt att finna en lösning i det korta perspektivet. Annars blev september en något lugnare månad för de flesta tillväxtmarknader och vi såg viss stabilisering i många tillväxtmarknadsvalutor.

I Latinamerika riktas blickarna mot Brasilien och det pågående presidentvalet, i skrivande stund råder det stor osäkerhet kring vem som kommer att stå som segrare. Klart är att den forna presidenten Lula Da Silva inte får ställa upp efter att tidigare dömts för korruption. I grannlandet Argentina fortsätter turbulensen kring valutan och i slutet av september avgick centralbankschefen samtidigt som president Macri är i slutförhandlingar kring en överenskommelse med IMF.

Under månaden sålde vi av vårt innehav i den kinesiskt kontrollerade biltillverkaren Volvo Cars. Obligationen har utvecklats mycket bra, men den börjar nu handlas på nivåer där den underliggande avkastningen är väl låg. Vi har istället kvar vår exponering mot systerbolaget Geely som till skillnad från Volvo har Investment Grade rating från S&P.

Under slutet av september såg vi en återhämtning för den afrikanska telekomoperatören MTN:s obligationer. Efter att den nigerianska centralbanken under sommaren anklagat telekomoperatören MTN för att de på ett felaktigt sätt fört ut kapital ur landet antog de i september en något mer försonlig hållning vilket bidrog till återhämtningen.

Carnegie Emerging Markets Corporate Bond backade med 0,20 procent under september och en faktor som bidrog till detta var uppgången i amerikanska marknadsräntor.