Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

Det finns alltid något att oroa sig för därute, men skulle man göra det hela tiden skulle man nog aldrig äga aktier och det har i alla fall historiskt visat sig ganska dumt.

Den oroliga sommaren blev inte så farlig och augusti blev snarare en revansch för de svenska bankerna som faktiskt uppvärderats ganska rejält från sommarens lägsta nivåer. Marknaden börjar alltmer prisa in en kommande räntehöjning från den svenska Riksbanken.

Bankerna lyfte marknaden, men verkstad kämpar fortfarande med sina kurser trots en allt svagare krona och vinster som ökar. Visst börjar konjunkturen toppa ut här och var, men vi är fortfarande på höga nivåer och vi gissar att det lär rulla på ett tag till och frågan är då om inte värderingen av Sandvik, SKF och Volvo framstår som väldigt låg. Nuvarande höga vinster gör att Sandvik snart är skuldfria, Volvo är det som bekant redan medan SKF arbetar bort gamla synder, men aktien har knappt rört sig på tre år (!). Notera att även om vinsten faller med 10-20 procent om något år eller två är det billigare än börsen som helhet.

Detsamma gäller Autoliv. Bolaget delades i två, där Autoliv med sin ”passiva” säkerhet, marknadsledande på krockkuddar med starka kassaflöden och urstark balansräkning med bara en gånger rörelseresultat i skuld, rasat med drygt 15 procent samtidigt som den förlustbringande ”aktiva” delen – Veoneer – stigit med över 40 procent. Säger lite om marknadsklimatet just nu. Vi gjorde naturligtvis tvärtom och lämnade Veoneer och ökade i Autoliv.

Men det gäller att ha tålamod och långsiktighet. Då Sverige saknar de stora teknikjättar som amerikanarna jagar springer svenska placerare efter bioteknik och allt med teknik i namnet oavsett dess värdering och resultat och det är svårt att veta när den trenden tar slut.

Läs mer om långsiktighet i Simon Blechers krönika ”1999 i repris?”

Blecher: ”Månadsspara och försök inte tajma marknaden”


Vill du investera i Carnegie Sverigefond? Logga in eller Bli kund Enkelt med Bankid.