Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

Relationerna mellan Ryssland och västländerna sätter nya bottenrekord, men den ekonomiska återhämtningen håller ändå i sig.

Efter den starka uppgången i februari korrigerade den ryska marknaden 2 procent under mars. Trots global oro höll den ryska marknaden uppe ganska bra, bland annat med stöd av ett relativt starkt oljepris.

Det ryska presidentvalet blev som väntat något av en ickehändelse. Som planerat och väntat segrade Putin. Han erhöll nästan 77 procent av rösterna. På andra plats, med 12 procent av rösterna, placerade sig kommunistpartiets kandidat Pavel Grudinin. Oppositionspolitikerna Alexej Navalnij fick inte delta. Valdeltagandet var 67 procent, vilket var något högre än vid förra valet.

Giftattacken i Salisbury har ytterligare försämrat relationen mellan Ryssland och västländerna. Det efterföljande politiska spelat har lett till massutvisningar av ryska diplomater från Storbritannien och ett stort antal andra länder. Även Sverige har utvisat en rysk diplomat. Ryssland har som vanligt svarat reciprokt. Hittills har dock inga politiska åtgärder som fått ekonomiska konsekvenser genomförts. Vi får se om det hela stannar på denna nivå. Klart är i alla fall att den ryska riskpremien ytterligare ökat.

De makroekonomiska siffror som publicerats under mars pekar på en fortsatt ekonomisk återhämtning i Ryssland. Inhemsk efterfrågan, industriproduktion, investeringar och kredittillväxten ökade alla under första kvartalet 2018. Återhämtningen syns tydligast i personbilsförsäljningen som i februari ökade med hela 25 procent på årsbasis. Även lastbilsförsäljningen ser mycket stark ut.

Under de första två månaderna var det ryska betalningsbalansöverskottet hela 20,8 miljarder dollar. Detta är en ökning från samma period förra året då överskottet var 14,5 miljarder. Överskottet var drivet av allt starkare export.

Den ryska centralbanken levererade som förväntat en räntesänkning på 25 punkter även i mars. Centralbankens refinansieringsränta är nu 7,25 procent. Inflationen har nu fallit till rekordlåga 2,2 procent. Detta är långt under målet på 4 procent och vi förväntar oss därför fortsatta räntesänkningar framgent.

Även i Ryssland diskuteras nu skattehöjningar. Inkomstskatten kan eventuellt komma att höjas med hela 2 procent, från 13 till 15 procent.