Stäng

Oljepriset fortsatte att stärkas i april. I skrivande stund handlas Brentoljan på strax under 72 dollar. Stödd av det starka oljepriset och starka globala marknader har även den ryska aktiemarknaden handlats upp något under månaden.

Det har kommit många rapporter under månaden och de flesta visar att det ryska näringslivet står ganska starkt trots sanktionerna. Höga råvarupriser och allt effektivare företag gör att vinsterna ökar för de flesta bolag. Skuldsättningen i näringslivet har kontinuerligt minskat och är nu rekordlåg. Många företag har betalat av sina skulder och kassaflödet kan nu dirigeras allt mer till utdelningar.

Utdelningssäsongen börjar strax och utdelningarna kommer att bli rekordhöga. Den genomsnittliga direktavkastningen på börsen är cirka 7 procent och Rysslandsfonden har nu en underliggande direktavkastning på närmare 10 procent.

Gasjätten Gazprom kom med mycket starka siffror för helåret 2018. Intäkterna ökade med 26 procent och EBITDA med hela 74 procent, framför allt beroende på starka exportpriser och en bra utveckling i Gazpromneft. Även det andra stora gasbolaget Novatek kom med positiva överraskningar. Viktigast vara att bolaget säljer 10 procent av Arctic LNG 2 till kinesiska CNODC. Det reducerar den finansiella risken med projektet.

Alla de tre stora stålbolagen rapporterade i april. Resultaten var som väntat lite svaga för MMK och NLMK men starkare för Severstal som har mycket produktion av järnmalm i bolaget. Kassaflödena var dock väldigt starka för alla tre och utdelningarna blir fortsatt mycket höga. De två guldbolagen Polymetal och Polyuz kom båda med rapporter som visade på styrka.

Livsmedelskedjan X5 överraskade positivt. Försäljningstillväxten var 14 procent och EBITDA-marginalen kom in över 7 procent. Även internetjätten Yandex´s rapport såg mycket stark ut. Intäktstillväxten under första kvartalet blev hela 45 procent.

Bostadsbyggaren LSR Group kom också med fina siffror. Bolaget uppvisar till exempel en försäljningstillväxt på 22 procent – en skarp kontrats till hur det ser ut inom den sektorn här hemma.

Ryska centralbanken behåller räntan på 7,75 procent. Intressant var dock att man indikerar att räntesänkningar kan vara på väg redan under andra eller tredje kvartalet detta år.

Börja spara i Carnegie Rysslandsfond – öppna gratis ISK med några klick!