Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

Carnegie Asia sjönk  i värde med 0,98% under maj månad.

De senaste veckorna tillbringade jag på resa i Asien. I Thailand träffade jag Airport of Thailand och Central Plaza Hotel. Båda företagen drar nytta av det ökande antalet turister som besöker Thailand varje år. I Indonesien hade jag möten med Bank Central Asia, Bumi Serpong och med Ace Hardware som kan jämföras med Clas Ohlson i Sverige. Medelklassens konsumtion av livsstilsrelaterade produkter ökar snabbt i Indonesien.

Gunnar Påhlson tillsammans med Tongda Group Holdings CFO, Irene Chan.

På Citigroups konferens i Taipei träffade jag ett flertal bolag som är underleverantörer till de globala tillverkarna av smarta mobiltelefoner och datorer. Förutom Samsung Electronics, Taiwan Semiconductor och Sterlite Technologies som vi har investerat i, träffade jag Tongda Group, Catcher Technology, Chroma ATE och Hota Industries.

I år utvecklas försäljningen för datorer (stationära såväl som bärbara och servrar) starkare än för mobiltelefoner. Förra året var rekordstarkt för telefoner i och med att både Samsung, Huawei och Apple kom med nya populära modeller som introducerade ny teknik, som t.ex. inloggning med 3D teknik. I år lanseras inte lika många nya modeller samtidigt som konsumenterna använder sina gamla telefoner i 3–4 år, istället för att byta vartannat år.

Den globala högkonjunkturen driver däremot en stark efterfrågan på datorer. Fler nyanställda och färre arbetslösa i USA tillsammans med behov av uppgraderingar till datorer med högre kapacitet för nya applikationer, innebär ökad försäljning. Microsoft och Facebooks nya datacenter tillsammans med en stark efterfrågan från kryptovaluta-aktörer innebär ökad efterfrågan för servrar. Vinnarna på allt detta är Samsung Electronics som är ledande producent av halvledare och minneskomponenter både till datorer och mobiltelefoner. TSMC gynnas också av att leda teknikutvecklingen och kunna erbjuda kundanpassade halvledarkomponenter till alla applikationer, både telefoner, datorer, bilar och IOT, (Internet of Things).