Stäng

Trump. Kina. Mexico. Brexit. Tysk politik. Italiens ekonomi. Och så ännu ett hot mot Mexiko fick börserna att skaka till rejält i maj och som så oftast under de senaste åren tappade mindre bolag knappt någonting alls samtidigt som exempelvis OMX 30 föll drygt 10 procent.

Vi förstår att det politiska läget oroar det flesta, men handen på hjärtat: när under de senaste 60-70 åren (för att inte tala om åren innan dess) har det INTE varit politisk oro runt om i världen?

Vi fokuserar istället på bolagen och deras lönsamhet och konstaterar att de flesta företagen i portföljen mår och går bra. Lönsamheten är hög och aktivitetsnivån likaså. Långräntorna fullständigt kollapsade under maj, vilket fick fondens innehav i fastighetsbolaget Atrium Ljungberg att stiga, men marknaden glömmer bort att även Skanska är en stor fastighetsägare och mest mark av alla bolag i portföljen äger Holmen. Värdet på Holmens skog har knappast blivit mindre under månaden, ändå blev aktien en av de stora förlorarna, vilket känns en smula obegripligt.

Oron fick också Electrolux att falla kraftigt och äntligen har vi därmed fått en chans att köpa tillbaka aktien som förr var ett av våra stora innehav. Electrolux kommer inom något år att delas i två delar och Professionella produkter (Storköksutrustning och tvättutrustning för hotell och dylikt) ska särnoteras och bli ett eget bolag; förvisso omsätter de bara strax över 10 miljarder kronor, men givet en marginal på tre gånger övriga Electrolux, liksom tillväxt och möjlighet till förvärv, blir börsvärdet säkert kring 20 miljarder och därmed kommer rest-Electrolux att handlas till knappt 50 miljarder kronor.

Då talar vi om ett världsledande företag som omsätter 120 miljarder och tjänar 6 miljarder; allt annat lika blir båda bolagen skuldfria.

Visst slåss Electrolux mot tullar, prispress och kinesisk konkurrens – men glöm inte att i sämre tider kollapsar ofta råvarupriserna och vinsterna är då tämligen stabila och kassaflödet urstarkt. Och båda bolagen kan absolut hamna i strukturaffärer.

Välkommen tillbaka gamle vän.

→ Mer om svenska aktier: Se Simon Blecher gästa Placera