Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

De asiatiska marknaderna utvecklades positivt i december. Fonden steg i värde med 0,9 procent under månaden. 2017 tillhör ett av de allra bästa åren för Asien. Fonden ökade i värde med hela 31,4 procent. Sedan Carnegie Asia lanserades i juli 2014 har fonden stigit med 69,8 procent.

De asiatiska ekonomierna är starkt sammanlänkade med övriga världen genom sin export. Att påstå att Asien är en option på global tillväxt är ingen överdrift. Västvärldens ekonomier befinner sig i ett läge av global högkonjunktur. Trots upprepade räntehöjningar i USA sedan 2015, är ränteläget fortfarande lågt. Trumpadministrationens oförmåga att genomföra sin politik har givit ett läge i USA där ekonomin går bra men förtroendet för amerikansk politik är lågt. Resultatet är en svag dollar. Stark global tillväxt och svag dollar är en gyllene kombination för Asien. Kinas stimulansåtgärder de senaste två åren innebär också att vinstutvecklingen för företagen ser bättre ut än på länge.

Värderingen för kinesiska och asiatiska aktier är inte utmanande utan ligger strax under historiskt genomsnitt. Faktum är att om västvärlden har bra tillväxt så har Asien ännu högre tillväxt, men till lägre värdering. Kina, Indien, Filippinerna och Vietnam har en BNP tillväxt mellan 6 och 7 procent. Vinsterna i Asien ökar med 15– 20 procent jämfört med USA där vinsterna ökar med 5–10 procent. Värderingen i Asien ligger på 14 årsvinster medan amerikanska aktier befinner sig på en toppnivå med en värdering på 18-20 årsvinster. Låga räntor och svag dollar ger ökad riskaptit och utländskt riskkapital flödar till Asien.

Det finns ett antal intressanta investeringsteman som driver tillväxten i Asien. Förutom inhemsk konsumtion och investeringar i infrastruktur är underleverantörer till smarta mobiltelefoner och till produktion av elbilar snabbt växande branscher. Växande regional turism och snabbväxande internetbolag med nya tjänster är också intressant.

Nyinvestering gjordes i Geely Automobile i Kina, Sterlite Technology och PC Jewellery i Indien denna månad.