Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

Ytterligare en märklig börsmånad är över och vid närmare eftertanke vittnar den om en alltmer skör och orolig aktiemarknad.

Simon Blecher förvaltar Carnegie Sverigefond sedan 2006.

Stockholmsbörsen var i princip oförändrad, men de stora bolagen föll medan småbolagen ännu en gång steg. Flera verkstadsbolag fortsatte att utvecklas svagt, likaså bankerna i takt med att minusräntorna ser ut att hålla i sig länge till och även defensiva aktier hade svårt att röra sig.

Vad steg? Tja, de vanliga riskbolagen av typen Lundin Petroleum och Africa Oil var månadens bästa aktier liksom ett par bioteknikbolag.

Det blir alltmer uppenbart att vi är inne i en tudelad börs.

Dyra aktier, mätt som värdering av årsvinsten och med hänsyn tagen till balansräkningen, av typen Assa Abloy och Hexagon fortsätter att stiga medan billiga aktier av typen ABB och SKF fortsätter att straffas.

Det fascinerande är att marknaden är rädd för att konjunkturen ska toppa och säljer därför verkstadsaktier oavsett vilka positiva signaler bolagen kommer med, men samma marknad köper gladeligen bolag kopplat till råvarusektorn.

Det går liksom inte ihop.

Volvo, som därtill är skuldfritt och med en rejäl nettokassa, kommer kanske tjäna 13 kronor per aktie i år, vilket innebär en värdering under 12 gånger vinsten. Även om vinsten skulle falla 20 procent om något år eller två talar vi om en värdering på 15 gånger för ett skuldfritt världsledande företag. Inte direkt dyrt.

På tal om Volvo kommer Atlas Copco om några veckor att dela ut gruvverksamhet, Epiroc, till aktieägarna. Gissningsvis blir börsvärdet runt 80-90 miljarder kronor, vilket ska ställas mot omsättningen på 27 miljarder kronor.

Nu ska man komma ihåg att detta kommer vara det näst (!) lönsammaste verkstadsbolaget på börsen, nummer ett blir gamla mamman Atlas.

Med en marginal på 20 procent, tillväxt på 10 procent och mycket lite lån är bolaget förstås ganska unikt. Men glöm inte att Volvos anläggningsverksamhet omsätter tre gånger så mycket och snart har 15 procent i marginal. Det säger en del om potentialen i Volvo.

Köp en lott och skrapa fram en miljonvinst i helgen!

Eller spara långsiktigt i välskötta svenska värdebolag genom Carnegie Sverigefond.

+13,1 % per år i drygt 30 år.