Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

Marknaden ratar värdebolag, precis som i början av 2000-talet och inför finanskraschen 2008. Det skapar möjligheter för oss långsiktiga, aktiva förvaltare.

John Strömgren förvaltar blandfonden Carnegie Strategifond sedan 1996.

Fonden sjönk med 0,6 procent i maj, vilket innebär att uppgången hittills i år är 1,0 procent. Som bekant söker fonden investeringar i bolag vars verksamheter vi tror oss begripa samt med stabila kassaflöden och god direktavkastning. Vi kallar filosofin fokuserad värdeförvaltning.

Under de senaste månaderna har den typen av värdepapper utvecklats relativt svagt. Flera strategirapporter visar att så kallade värdebolag nu värderas med historiskt hög rabatt i jämförelse med övriga bolag.

Vi såg liknande mönster inför IT-kraschen i början av 2000-talet samt finanskrisen 2008.

Som vanligt är det svårt att veta när saker och ting ska vända, men vi väljer att se den historiskt stora rabatten på värdebolag som en möjlighet, åtminstone på lång sikt.

På räntemarknaderna har det varit viss oro som kan härledas till signaler om att den europeiska konjunkturen har passerat toppen, president Trumps tullutspel, förväntningar om flera räntehöjningar i USA samt den politiska osäkerheten i Italien.

Investerare har sökt sig till säkrare placeringar, vilket fått den amerikanska dollarn att stiga. Kreditspreadarna har också vuxit, vilket fått vissa företagsobligationer att tappa i värde. I jämförelse med aktiemarknaden är dock rörelserna små. Vi känner oss också trygga med stabiliteten och avkastningsmöjligheterna i fondens obligationsportfölj, vilken utgör cirka hälften av fondens tillgångar.

Fonden har endast gjort smärre omplaceringar under månaden.

På aktiesidan har fonden ökat i ABB, Skanska och Investor och finansierat köpen med minskade innehav i Industrivärden och H&M. Obligationsinnehavet i Akelius Residential har utökats och fonden har sålt obligationer i bland annat Intrum, Verisure och Roplan. Ett nytt obligationsinnehav är Nordea Liv & Pension A/S. Bolaget tillhandahåller liv- och pensionsprodukter.