Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

Carnegie Småbolagsfond steg med 3,1 procent i maj. När vi summerar rapporterna för årets första kvartal överträffades marknadens prognoser generellt. Majoriteten av våra innehav överträffade förväntningarna.

 

Viktor Henriksson
Viktor Henriksson har förvaltat Carnegie Småbolagsfond sedan starten 2012.

Månadens bästa aktie var Catena Media. Bolaget levererade redan i slutet av april en stark kvartalsrapport. I maj genomförde bolaget två förvärv, till attraktiva värderingar. Den stora nyheten var dock att USA:s högsta domstol upphävde förbudet mot vadslagning på sport. Det är nu upp till varje delstat att bestämma om sportspel skall tillåtas, och vi tror på en snabb utveckling.

Catena Media är idag ledande inom onlinemarknadsföring för spelsektorn i Europa och har redan tidigare genomfört bolagsförvärv i USA för att vara beredda om marknaden skulle öppnas.

Nu sker det, tidigare än vad de flesta bedömare trott. Vi gör bedömningen att Catena Media har ett tydligt försprång på en marknad som kan bli mycket stor. Det behöver inte dröja särskilt länge innan Catena Medias marknadsföringstjänster kommer att efterfrågas.

Även de större, välskötta, svenska operatörerna som t ex Kindred kan mycket väl med framgång komma att göra entré på den nordamerikanska marknaden. Men Catena Media är än så länge den solklara vinnaren på det upphävda förbudet. Det här ökar sannolikheten för att bolagets ambitiösa lönsamhetsmål för 2020 skall nås, och i ljuset av det är aktien attraktivt värderad. Aktien steg med 18 procent i maj.

”Concentric lyckas försvara lönsamheten även i en svagare konjunktur. Man är helt enkelt otroligt snabba på att anpassa kostnaderna.”

Pumptillverkaren Concentric levererade ännu ett strålande kvartal med fin omsättningstillväxt och enastående lönsamhet. Bolagets kunder finns huvudsakligen inom anläggningsmaskiner och lastvagnar och vi tror på en fortsatt god marknad. Från den amerikanska lastvagnsmarknaden kommer stark statistik som indikerar att marknaden kan vara stark längre än tidigare prognoser gjort gällande. Vi har tjatat om det många gånger, men Concentric är ett utomordentligt välskött bolag.

Det fina med Concentric är att bolaget lyckas försvara lönsamheten även i en svagare konjunktur tack vare en flexibel kostnadsbas. Man är helt enkelt otroligt snabba på att anpassa kostnaderna. Enligt oss motiverar det den premievärdering som bolaget åtnjuter. Om vi ändå anstränger för att hitta något negativt är det att bolaget är överkapitaliserat och misslyckats med att hitta förvärvsobjekt. Det är något vi kan leva med, och alternativet blir till slut att köpa tillbaka egna aktier eller på annat sätt skifta ut kapital till aktieägarna. Inget dåligt alternativ. Aktien avkastade 12 procent i maj.

Nordic Waterproofing avkastade 9 procent i maj efter att ha presenterat en kvartalsrapport som överträffade marknadens förväntningar. Aktien har utvecklats svagt sedan kursrekordet förra sommaren, till stor del på en som vi ser det överdriven koppling till svenskt bostadsbyggande. Värt att notera är att takpappstillverkaren har en större del av sin försäljning i såväl Finland som Danmark. Därtill går huvuddelen av försäljningen till renovering. Det är också kommersiella hus, med platta tak, som tar de största volymerna. Bara någon enstaka procent av försäljningen går till svenska bostadsbyggare. Bolaget är välskött, har en skicklig ledning och en stark balansräkning. Aktien är en av de lägst värderade i småbolagsfonden och vi ser en god potential.

BillerudKorsnäs avkastade 7 procent i maj. Bolaget har inte levt upp till förväntningarna under den senaste treårsperioden, med bland annat ett antal produktionsstörningar samt fördyrade investeringar. I grund och botten är vår uppfattning dock att det är ett fint bolag med goda framtidsutsikter. Nu har bolaget signalerat att produktionen löper på som planerat samtidigt som investeringarna är under kontroll. Bolagets produkter åtnjuter en god efterfrågesituation.

Bolaget är i färd med att förvärva en del av det gemensamägda Bergvik Skog och det ger en extra krydda till anrättningen. Marknaden för skogsfastigheter är för närvarande mycket stark och det kan komma att visa sig att priset blir fördelaktigt för BillerudKorsnäs.

Vad du behöver är sannolikt en prenumeration på vårt nyhetsbrev – anmäl dig här!