Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

Carnegie Småbolagsfond steg med 1,7 procent i december, småbolagsindex steg med 0,4 procent och börsens breda index backade med 1,3 procent.

Catena Media steg med 21 procent i månaden och var fondens bästa innehav. Efter en orolig höst med vd-byte och insiderförsäljning av aktier har bolaget gått från klarhet till klarhet under vintern. Bolaget har presenterat ett antal värdeskapande förvärv samt en kvartalsrapport för det tredje kvartalet som var stark. I december genomfördes bolagets hittills största köp då tyska Baybets förvärvades.

Ett starkt fundament på den tyska marknaden är en viktig pusselbit i Catenas strategi. Förvärvet ger ett signifikant bidrag till bolagets vinst per aktie. Vidare hölls en välbesökt kapitalmarknadsdag som gav en god inblick i bolaget. Aktien har nu återhämtat större delen av höstens kursfall, men givet en stark resultatutveckling och ett flertal vinstpåverkande förvärv är värderingen lägre idag än för ett halvår sedan.

Bränsle- och hydraulpumpstillverkaren Concentric har länge presterat på högsta nivå lönsamhetsmässigt. Nu har vi även fått en hel del positiva signaler från bolagets slutmarknader, lastvagns- och anläggningsmaskinsmarknaderna. Bolaget har en stor andel av försäljningen i USA vilket är gynnsamt i nuvarande konjunktur. I slutet av november släppte den amerikanska jordbruksmaskinsjätten John Deere en positiv marknadsuppdatering. John Deere är en av Concentrics viktigaste kunder.  Kursen har stått och stampat lite under hösten och vintern men i december steg kursen med 8 procent. Välgrundat, enligt oss.

Hoist har sedan börsintroduktionen för snart tre år sedan haft en starkare vinst- än kursutveckling, så trots att kursen stigit är värderingen idag väsentligt lägre än vid börsintroduktionen. Bolaget har tillsatt en ny vd, Klaus-Anders Nysteen som var vd för Lindorff vid samgåendet med Intrum. Vi är positivt inställda till Klaus-Anders och tror att han på ett positivt sätt kan bidra till bolagets kommunikation med aktiemarknaden. Bolagets utsikter har aldrig varit bättre, med en gynnsam finansieringssituation och ett stort utbud på portföljmarknaden. Värderingen är låg i absoluta tal, samt relativt branschkollegan Intrum. Aktien steg med 6 procent i december.

Tele2 annonserade i december något av en drömaffär då man avser att slå ihop sin holländska verksamhet med Deutsche Telekoms holländska dito. Oron för att affären skall stöta på patrull tror vi är överdriven eftersom det är trean och fyran på den holländska marknaden som avser gå ihop. De två ledande aktörerna har en marknadsandel om 80 procent. Synergierna vid ett samgående är betydande och eftersom Tele2 också får en kontant ersättning ser vi en god sannolikhet för extrautdelning då affären genomförts. Tele2 backade i december med 6 procent.