Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

Autoliv delas upp i två bolag och Atlas Copco likaså. Står Volvo på tur? Mycket tyder på det.

Tre månader av nedgång vände tvärt i september och Stockholmsbörsen steg kraftigt i en av de största septemberuppgångarna på länge. Och vips kom den där rekordkänslan smygande igen; allt fler bolag noterar kursrekord, börsen i sin helhet har stigit många dagar i rad och makrostatistiken visar allt starkare siffror.

ISM och europeiska PMI-siffror, som mäter humöret hos inköpscheferna, indikerar ett enormt tryck i ekonomin och vi går nog mot en ganska stark rapportsäsong. En liten varningssignal är dock på sin plats då samma känsla och uppgång förde oss in i andra kvartalets rapportsäsong och den avslutades senare i besvikelse och stora, ofta negativa, kursrörelser.

Månadens stora händelse på det positiva planet är att USA troligen får igenom någon form av skattereform, vilket lär gynna såväl amerikanska som svenska bolag med stor verksamhet i USA. Dollarn har också börjat stiga igen, troligtvis för att Fed ska minska sina stimulanser i kombination med att det lutar åt ytterligare en räntehöjning i december. På den negativa sidan finns en rad politiska händelser, allt ifrån Nordkorea till oroligheterna i Spanien.

Men det går inte att komma ifrån det faktum att den urstarka konjunkturen eldar på vinsterna och så länge vinsterna ökar lär nog börsen stiga. Här hemma var en av månadens vinnare Autoliv som följer med trenden av fissioner och snart blir två börsbolag, ett bolag inom aktiv säkerhet och ett inom passiv säkerhet. Närmast till hands är dock Atlas Copco som snart delar ut sin gruvverksamhet under namnet Epiroc. I slutändan kommer nog Volvo också att låta sin anläggningsverksamhet, VCE, vandra samma väg men i väntan på detta levererade bolaget nya finansiella mål och en tolkning av detta är att Volvo i princip ska vara skuldfritt i rörelsen. Å andra sidan räknar vi, givet säsongmässigt starkt kassaflöde och stigande vinster, med att bolaget har en ganska stor nettokassa och det kan tala för att Volvo vill justera sin balansräkning och göra en extrautdelning i vår.

Vi ökade innehavet rejält i Essity under månaden. Ett tryggt och tråkigt bolag med goda marginaler – som borde bli ännu högre kommande år – fint kassaflöde liksom en verksamhet som är konjunkturokänslig ska man köpa när alla andra letar efter hetare och riskablare aktier. Där är vi nu.