Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

Sedan år 2000 har ­Carnegie Fonder-sponsrade Hand in Hand hjälpt 1,8 miljoner fattiga att starta lika många företag.
– Vi siktar på 10 miljoner jobb som ska lyfta 50 miljoner familjemedlemmar ur fattigdom, säger Hand in Hands hedersordförande Percy Barnevik.

När Percy Barnevik lämnade det globala näringslivets rampljus var det inte för att gå i pension, utan för att sätta tänderna i sitt viktigaste projekt någonsin: Att bekämpa världens fattigdom. Han satte in hela sin uppmärksammade pension från ABB i Hand in Hand och har de senaste 15 åren arbetat heltid med organisationen

– När jag ­började engagera mig direkt i kampen mot fattigdomen i utvecklingsländerna år 2000 såg jag att entreprenörskap med företags- och jobbskapande var vida överlägset det traditionella ”givandet”. Jag siktade från början på att mobilisera miljoner fattiga kvinnor till entreprenörer. Där skiljer vi oss främst från andra NGO:er, säger Percy Barnevik till Utsikt.

Förutom 650 miljoner kronor har Percy Barnevik också bidragit med tid, kunskap, ledarskap och kontaktnät. Vid 75 års ålder arbetar han alltjämt heltid med Hand in Hand genom att dra in donationer, bygga upp verksamheten i nya länder och rekrytera nya medarbetare.

– Jag utnyttjar förstås mitt kontaktnät i affärslivet och politiken. Bland annat har jag varit rådgivare till ledarna i Indien, Sydafrika och Brasilien, och även om vi inte driver projekt direkt med dem är relationen till toppolitiker viktig i utvecklingsländerna. I affärslivet har jag haft god nytta av kontakter med storföretag och familjer med fil­antropiskt intresse som Rausing med Tetrapak, Dan-Sten Olsson i Göteborg, bröderna af Jochnick i Oriflame, Maersk Möller i Köpenhamn med flera.

Den stora lokala ­närvaron skiljer Hand in Hand från många organisationer. Percy Barnevik pekar på att Hand in Hand i största möjliga utsträckning anställer lokala medarbetare, vilket ger ett större engagemang till ett mycket lägre pris.

– Med vår modell uppnår vi låga kostnader, snabbhet och stor skala. Några skäl till de låga kostnaderna är att våra 55 000 på fältet är lokala som kostar en tiondel av att skicka ut västerlänningar. Vi har samma effektivitetskrav som i ett företag och våra huvudkontor är mycket små. I västvärlden har vi bara ett 25-tal personer medan andra NGO:er kan ha flera tusen, säger Percy Barnevik.

Hand in Hands metod för att bekämpa fattigdom är att hjälpa fattiga människor att hjälpa sig själva – ”hjälp till självhjälp”. Organisationen utbildar och tränar framför allt kvinnor i entreprenörskap och sedan, ibland med hjälp av mikrolån, hjälper man dem att starta egna företag. Genom familjens ökade inkomst kan föräldrarna låta barnen gå i skolan i stället för att arbeta, vilket är avgörande för att inte fattigdomen ska ärvas. Hittills har Hand in Hands arbete fört 275 000 barn från arbete till skola. Hand in Hand är aktivt i framför allt Indien, men också östra och södra Afrika och Afghanistan.

Hand in Hand finansieras till 20 procent av institutioner som Världsbanken och EU, och till 80 procent av donationer från privatpersoner, stiftelser och företag, däribland Carnegie Fonder

.– Många donatorer gillar våra låga kostnader, effektiviteten, transparensen, noll korruption och hela idén med entreprenörerna, säger Percy Barnevik och passar på att berätta hur alla kan hjälpa till:

Företagande
Hand in Hand utbildar och tränar framför allt kvinnor i entreprenörskap och hjälper dem att starta egna företag.

Som enskild person, grupp av personer eller ett litet företag kan man ”adoptera” en by på två år för cirka 350 000 kronor. I byn kan man för det beloppet skapa 200 jobb, bygga en skola, bygga toaletter, genomföra datorprojekt och olika miljöprojekt. Vill man stödja kvinnor att starta ett företag så kostar det 900 kronor, tio företag kostar 9 000 kronor.

Med en större insats som 1 miljon kronor kan man skapa 7 000 jobb och med fem familjemedlemmar som lever av ett jobb innebär det att 35 000 människor lyfts ur fattigdomen.

– För att göra en lång historia kort så har vi nu på 16 år tränat 1,8 miljoner människor, främst kvinnor, som startat 1,8 miljoner företag. Takten ökar hela tiden och för närvarande startas 1 000 företag per dag. Vi siktar på 10 miljoner jobb som ska lyfta 50 miljoner familjemedlemmar ur fattigdom, säger Percy Barnevik.

Carnegie Fonder har under 2016 stött Hand in Hand och Social Initiative, två organisationer som arbetar med att lyfta utsatta människor och skapa långsiktig förbättring. Läs mer om dem under fliken Samhällsengagemang.

 


Percy Barnevik

percy-2

Fakta: Percy Barnevik är en av Sveriges mest meriterade företags­ledare. Han har varit vd eller ordförande i Asea/ABB, Astra Zeneca, Skanska, Sandvik och Investor, samt styrelsemedlem i amerikanska General Motors och DuPont. Han har sju hedersdoktorat i USA, England och Sverige och är medlem i US Business Council. Han har varit svensk ordförande i Bilderberggruppen samt vice ordförande i World Economic Summit i Davos. Sedan 16 år tillbaka ägnar han huvuddelen av sin tid och sina pengar åt fil­antropi, i synnerhet uppbyggnaden av Hand in Hand.