Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

Den indiska marknaden fortsatte att notera fallande utveckling även i oktober. Carnegie Indienfond föll i värde med 3,6% under oktober.

Det negativa nyhetsflödet för den indiska finanssektorn fortsatte att tynga marknaden även denna månad. Det halvstatliga finansbolaget, IL&FS Investment, som i augusti fallerade på räntebetalningar på en företagsobligation, och därmed utlöste stor oro för nya kreditförluster i sektorn, är nu under utredning. Med tanke på en mycket komplicerad struktur, med hela 380 dotterbolag, kommer det att ta tid innan bilden klarnar angående hur stora förlusterna blir för långivarna. De statliga bolag som är huvudägare förväntas gå in med nytt kapital i en nyemission. Detta verkar dock ta allt för lång tid att ordna, vilket inte bidrar till att förbättra det kortsiktiga förtroendet för börsen.

Under tiden börjar rapporterna för det andra kvartalet att droppa in. Vinsterna överlag väntas öka med 14–15%, vilket ger visst stöd. Affärsbankerna bidrog med riktigt bra rapporter. Utlåningen ökade med över 20%, marginalerna steg något och de officiella kreditförlusterna ökade inte i rapporterna. Problemet är att vissa banker inte redovisade sin totala exponering mot IL&FS Investment. Det skapar osäkerhet.

Detaljhandeln utvecklas bra. Bilförsäljningen går trögare denna höst. I november har vi fyra delstatsval, vilket utgör startsträckan för nästa års nationella val. Mycket står på spel för Narendra Modi och BJP partiet. Det sista man vill ha just nu är en ny finanskrasch i Indien. Regeringen kritserar öppet Mr. Patel, Indiens riksbankschef, för hanteringen av banksystemet. Ambitionen att städa upp hela bankväsendet på mycket kort tid förefaller att ha givit oönskade sidoeffekter.

Carnegie Indienfond minskade under månaden exponeringen mot bank- och finansbolag ytterligare. Innehavet i Bajaj Finance avyttrades samtidigt som innehaven i Kotak Mahindra Bank och Indusind Bank reducerades. Nyinvestering gjordes i Powergrid och i Dr. Reddy´s Laboratories. Fonden ökade även sitt innehav i Reliance Industries.