Stäng

Handelskriget mellan USA och Kina intensifierades i augusti. Oron för recession och minskad global riskvilja påverkade marknaderna. Den ryska aktiemarknaden påverkades förstås även den av dessa strömningar. I Rysslands fall ökade också sanktionsriskerna.

USA beslutade att införa en andra rond med sanktioner under ”The Chemical and Biological Weapons Control and Warfare Elimination Act”. Dessa sanktioner innebär tre nya åtgärder, varav den viktigaste är ett förbud för amerikanska banker att investera i nyutgivna ryska statsobligationer. Marknaden föll först men återhämtade sig något mot slutet av månaden.

Carnegie Rysslandsfond föll 2,2 procent under månaden.

Rysslands ekonomiska utveckling var inte imponerande under det första halvåret. BNP-tillväxten blev under 1 procent. Orsaken till den dåliga utvecklingen är framförallt en mycket tajt finanspolitik. Inflationsjusterat minskade statens utgifter jämfört med förra året. Penningpolitiken är även den åtstramande. Här väntar vi oss dock räntesänkningar i höst, kanske redan i september.

Betalningsbalansöverskottet blev 51,4 miljarder. Det är något mindre än förra året men ändå starka siffror.

Det har under augusti varit stora politiska protester i Moskva. Vid vissa tillfällen har 50–60 000 personer deltagit i demonstrationerna och mer än 1000 människor har arresterats. Man protesterar i första hand mot de odemokratiska valen i staden Moskva.

Många bolag har kommit med rapporter under månaden. Lukoils 2Q-rapport var en positiv överraskning. Kassaflödet såg speciellt starkt ut på 2,5 miljarder dollar. Bolaget kommer med största säkerhet att fortsätta köpa tillbaka aktier. Gazproms resultat var mer blandat. De låga priserna på den europeiska marknaden var väntade men ändå negativt. Det fria kassaflödet på 3,5 miljarder dollar var dock bättre än väntat. Gazpromnefts rapport var också bra, framför allt beroende på ett starkare oljepris. De båda guldbolagen Polymetal och Polyuz kom båda med bra rapporter. De starka guldpriserna ger aktierna fortsatt stöd.

Oljebolaget Rosneft hotas nu direkt av USA för sin inblandning i Venezuela. Upphör inte Rosneft med verksamheten i landet hotar USA med nya sanktioner mot bolaget.