Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

Den indiska markanden fick i november en kraftfull återhämtning. Sedan börsen nådde ny all time high nivå i slutet av augusti, föll marknaden med drygt 15% i september och oktober. I november var resultatet annorlunda, Carnegie Indienfond steg i värde med 11,0 %.

Vad är det då som har ändrats senaste tiden för att så drastiskt förändra riktning på börsen?

Det enkla svaret är oljepriset. Oljepriset har rasat från 85 dollar ned till 59 dollar. På kort sikt handlas den indiska börsen som en negativ option på oljan; när oljan stiger i pris säljer Indien av och tvärtom. Det var dock flera negativa faktorer som orsakade fallet i september.

Flera av dessa frågor har ännu inte sett någon slutgiltig lösning.

En likviditetskris för finansbolagen till följd av att ett bolag missade en räntebetalning var inledningen. För många regleringar och ändrade villkor för banksystemet, initierade av centralbanken, på för kort tid gjorde inte saken bättre. Det finns också oro för att Narendra Modi inte ska lyckas uppbåda tillräckligt med stöd för att vinna de delstatsval som nu sker.

På det positiva kontot kan noteras, förutom att oljepriset har korrigerat, att matpriserna sjunker och inflationen är rekordlåg. Ingen risk att RBI behöver höja räntan alltså.

Rapporterna för många av fondens innehav var också tillfredsställande. Många tror att bankerna har lyckats skriva av merparten av kreditförlusterna i systemet. Det återstår att se om så är fallet. Utmaningarna framöver blir företagens vinstutveckling. Vinsterna för första och andra kvartalet ser lovande ut, från en låg basnivå förra året. Risken är att helårsvinsterna inte blir lika imponerande. Börsens värdering ser heller inte helt billig ut. Speciellt inte i jämförelse med Kina, som nu kan gynnas av kapitalinflöde om man tror att Trump och Xi Jinping har för avsikt att sluta ett avtal för lösa handelskriget. Vi kan också notera att börsen styrs av kortsiktiga flöden från ETF-baserade förvaltare som allokerar om i portföljen.