Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

Den indiska marknaden föll tillbaka i maj efter en superstark april månad. Carnegie Indienfond backade med 1,8 procent under månaden.

De globala makroutsikterna fortsätter att vara till Indiens nackdel. Oljepriset steg till nära 80 dollar innan det föll tillbaka något. Obligationsräntan i USA steg över 3 procent, för tio års löptid.

Gunnar Pahlson
Carnegie Indienfonds förvaltare Gunnar Påhlson.

Fed signalerar fortsatta räntehöjningar framöver, som ett svar på oron för att inflationen ska ta fart som ett resultat av stigande råvarupriser.

Den indiska valutan föll i maj till sitt svagaste läge sedan 2013, för att sedan återhämta sig något. Som ett resultat höjde RBI, den indiska centralbanken, styrräntan med 0,25 procent för att förhindra fortsatt valutaförsvagning.

Allt detta skapar förstås oro hos internationella investerare. Utflödet av kapital i år fortsätter när de minskar sina placeringar i Indien. De stora nettoköparna det sista året har varit de stora inhemska försäkringsbolagen och aktiefonderna.

Nu verkar även deras aptit på börsen avta och de agerar mer avvaktande, vilket får till följd att börsen backar.

Börsens uppgång i april drevs av att företagen rapporterade påfallande bra resultatutveckling. Det ses som ett tecken om att vi befinner oss i början av en cyklisk återhämtning för företagsvinsterna.

Då är det lättare att motivera värderingen. Nu är rapportsäsongen över. När vi analyserar läget inser vi att motsvarande period förra året var artificiellt svag som ett direkt resultat av att man införde nationell momssats i landet den 1 juli 2017.

Det innebär att det finns ett frågetecken om huruvida styrkan i vinstutvecklingen håller i sig eller inte. Med detta i åtanke tillsammans med att det börjar dra ihop sig inför valkampanjen till nästa års val, är det läge att bli lite mer defensiv i portföljen.

Under månaden sålde vi en del av innehavet i Voltas, då försäljningen för luftkonditionering går lite svagare denna säsong. Fonden investerade istället i Hindustan Unilever, som säljer konsumentvaror för dagligt bruk som tvål, tandkräm med mera.

Du prenumererar väl på vårt nyhetsbrev?