Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

Svenska marknadsräntor har, bland annat efter svaga inflationssiffror, kommit ned under oktober. Den svenska tioåringen stängde månaden på 0,78 procent. Stibor avslutade också oktober på lägre nivåer och stängde på -0,54 procent.

I USA har utvecklingen gått i motsatt riktning och vi har sett något högre marknadsräntor under oktober. Att amerikanska senaten gav tummen upp till föreslagen statsbudget bidrog till ränteuppgången. Detta sågs som ett första steg mot de skattereformer som skulle innebära sänkt bolags- och inkomstskatt. Den amerikanska dollarn stärktes mot kronan under månaden och avslutade oktober på 8,38.

Vi har inte gjort några större förändringar i portföljen under oktober. Vi sålde en liten position i en bostadsobligation med kort tid kvar till förfall, vilket mest var en anpassning av likviditet och kassaposition i fonden. Med stöd av fallande marknadsräntor kunde vi notera en positiv utveckling för Obligationsfonden som totalt under oktober gick upp med 0,34 procent.

Kreditrisken i Carnegie Obligationsfond är nära noll och istället är fonden mer beroende av ränteutvecklingen även om vi utifrån för mandatet håller en förhållandevis kort duration. Med nuvarande ränteläge, då vi måste upp på 4-5 års löptid för att komma över noll-ränta, måste vi ha en förhållandevis försiktig förväntningsbild avseende fondens avkastning.