Stäng

Trots en rad dramatiska och tragiska händelser senaste tiden såg vi uppgångar för aktier respektive obligationer och Carnegie Strategy Fund, som investerar i båda tillgångsslagen, steg 3,9 procent i juli.

Om någon i mitten av juni skulle ha sagt att det vi har framför oss de närmaste veckorna är att britterna röstar för att lämna EU, det genomförs fler terrordåd i Frankrike, det genomförs en misslyckad militärkupp i Turkiet samt opinionsmätningar pekar på ledning för Trump och att vi samtidigt skulle se goda uppgångar för aktier och obligationer under juli månad så hade denne någon antagligen inte ha tagits på allvar.

Nu blev det ändå så.

Antagligen bedöms inte effekterna av Brexit bli så stora utanför Storbritannien och, kanske viktigare, förväntas nu centralbankerna för säkerhets skull föra en ännu mer expansiv politik. Noterbart är också att dollarn stärkts kraftigt sedan Brexitutfallet, vilket brukar gynna de nordiska aktiemarknaderna.

Marknadsförutsättningarna hjälpte sålunda Carnegie Strategy Fund att lyfta med goda 3,9 procent under juli.

De högre aktievärderingarna har föranlett oss att dra ned aktieandelen något. Det har vi gjort genom att sälja aktier i konjunkturkänsliga Sandvik och Gränges och istället öka i obligationerna Aker, Comhem och Teekay. Nytt obligationsinnehav är det norska kryssningsföretaget Hurtigruten.

Fastighetsbolagsaktier tillhör vinnarna på Stockholmsbörsen på senare tid. Inget växer till himlen och därför har vi sålt aktier i Fabege och Castellum. De medel som frigjorts genom det har använts till investeringar i NCC och Bonava.

Både Investor och Industrivärden är stora innehav i fonden sedan länge. Vår bedömning är att rabatten har ökat omotiverat mycket i Investor på senaste. Vi har därför nu bytt en del Industrivärden till Investor.