Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

Den indiska marknaden fortsatte att utvecklas svagt även i december. Men efter den beryktade sedelreformen tas fler grepp för att öka skatteunderlaget och minska oorganiserad verksamhet, skriver Carnegie Indienfonds förvaltare Gunnar Påhlson.

Premiärminister Modis valutareform, där 85 procent av alla kontanter blev ogiltiga över natten, fortsatte att prägla utvecklingen på börsen under månaden. Carnegie Indienfond sjönk i värde med 3,2 procent.Utländska investerare sålde aktier för 1,2 miljarder dollar.

Det som framförallt oroar är utvecklingen för konsumtionen på kort sikt. Många bolag i denna sektor är allt för högt värderade i ljuset av att vi nu förmodligen kommer att se svagare försäljningstillväxt under tredje kvartalet.

Narendra Modi fortsätter också att rulla ut förslag om reformer för att öka skatteunderlaget och eliminera oorganiserad verksamhet. Merparten av de ogiltiga sedlarna har dock returnerats till banksystemet, vilket gör att han får svårt att bevisa att en stor del av kontanthanteringen var illegala pengar.

Inför delstatsvalet i Uttar Pradesh som sker i mars, lovar han nu reformer för att hjälpa de fattigaste familjerna i landet. Räntesubventioner för låginkomsttagare, att öka byggnationen av bostäder på landsbygden och att bankerna ska efterskänka lån till bönderna är några populistiska förslag som presenteras.

Uttar Pradesh med 200 miljoner invånare är strategiskt viktigt för Modi. Tidpunkten för valutareformen var också väl vald för att förhindra att de politiska opponenterna skulle kunna köpa röster i valet med kontanter.

Oljepriset steg, Fed höjde räntan som väntat och RBI, den indiska centralbanken, valde att i all turbulens avvakta med räntesänkningar. Vinstförväntningarna för 2017 och 2018 reviderades ned till 12 procent respektive 21 procent ökning, med hänsyn tagen till valutareformens negativa effekt på konsumtionen. Börsen som helhet värderas till 16 årsvinster vilket är mer rimligt givet tillväxtutsikterna.

Indien är förmodligen det land i Asien som är minst känsligt för eventuell protektionism från USA:s nya president Donald Trump. Upprivna handelsavtal och minskad frihandel drabbar Kina och Taiwan hårdare än Indien.