Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

Den indiska marknaden utvecklades starkare i juli. Den kortsiktiga börsutvecklingen styrdes som vanligt, de senaste 18 månaderna, av det senaste Twitter-utspelet från Donald Trump. Det retoriska ordkriget mellan Kina och USA avseende internationell handel och införande av handelstullar pågår för fullt.

Det har ingen direkt bäring på utvecklingen i Indien förutom att utländska investerares aptit på aktier i Asien generellt påverkas i den ena eller andra riktningen. Omöjligt att förutsäga med andra ord. Det som går att analysera och ha en uppfattning är dock hur de indiska företagen utvecklar sig framöver.

Trots allt makrobrus visade indiska företag på nytt att vinsterna är på rätt väg. Rapportsäsongen för första kvartalet visar att åtminstone de bäst skötta bolagen levererar tillväxt över förväntan. Fonden har en portfölj av bolag med fokus på välskötta, lönsamma kvalitetsbolag med låg skuldsättning. Trots relativt sett hög värdering, visar det sig att när de kommer med en stark rapport så stiger kursen ytterligare.

Som vanligt är det de privatägda bankerna och finansbolagen som leder vinstligan. Både HDFC Bank, Indusind Bank och Yes Bank kom med starka rapporter. Yes Bank ökade sin utlåning med hela 53 procent för första kvartalet. Kreditförlusterna är under kontroll även om man valde att öka reserveringarna något. Bajaj Finance som finansierar motorcyklar och kapitalvaror, ökade sin utlåning med 38 procent. Vinsten steg med 81 procent.

Även Hindustan Unilever går bra, men eftersom det handlar om dagligvaror steg försäljningen bara med 16 procent. Vinsten ökade dock med 21 procent. Köpkraften och konsumtionen på landsbygden ser också en bättre tillväxt. Det är Asian Paints, som säljer husfärg, ett bra exempel på. Försäljningen steg med 15 procent och vinsten ökade med hela 31 procent tack vare bättre marginaler. Regeringen sänkte just momsen på färg i juli, vilket gynnar Asian Paints. Högre spannmåls priser hjälper också till att öka böndernas inkomster.