Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

De afrikanska aktiemarknaderna föll aningens under juli och en svagare dollar gjorde att många marknader slutade månaden negativt. Undantaget var den sydafrikanska marknaden där framförallt finansbolag steg kraftigt och gynnade Carnegie Afrikafond positivt.

Den sydafrikanska randen stärktes också markant i samband med annonseringen att bland annat flera kinesiska banker tilldelat kreditlinor till några av de stora sydafrikanska statligt ägda bolagen. Därmed försvann en del av osäkerheten kring refinansieringsmöjligheterna för bolagen och gav stöd åt Sydafrikas kreditvärdering.

Shoprite kom med resultatuppdatering inför årsslutet som var lite under de flestas förväntningar, framförallt visade det sig att prisinflationen på livsmedel har varit lägre än väntat. Omsättningen i Afrika, exklusive Sydafrika, var också lägre än önskat, mycket till följd av att randen stärktes första halvåret.

Fondens egyptiska bolag Juhayna och Credit Agricole släppte halvårsresultat som låg i linje med förväntningarna. Juhaynas volymer ökade märkbart med markant förbättrade marginaler som följd. Credit Agricole visade på aningens sämre räntemarginaler efter centralbankens två stora räntesänkningarna under halvåret men på det stora hela ökar utlåningen mer än många väntat sig och finansieringskostnaden ser ut att kunna falla framöver.

Både Nigeria och Sydafrika har gått in i valcykler med president- och parlamentsval under våren 2019. Positioneringarna kommer med all säkerhet skapa en del rubriker och kan få aktiemarknaderna att reagera periodvis varför vi kanske har en volatil period framför oss. Däremot är värderingarna i inte särskilt krävande idag vilket kan ge marknaden lite stöd. Den globala riskaptiten påverkas av internationella räntenivåer och den ganska hätska globala handelsretoriken som just nu pågår. Får vi en konstruktiv lösning på globala handelsfrågor finns det anledning att vara försiktigt positiv till utvecklingen på flera av de afrikanska marknaderna under hösten.

”Vi gillar innovativa afrikanska bolag”


Karin Fries, förvaltare Carnegie Afrikafond.
Inspelningsdatum: 17 maj 2018