Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

Godisbolaget Cloetta har levererat en del besvikelser på sistone. Ljuspunkterna finns i helt andra sektorer.

Carnegie Småbolagsfond steg med 1,4 procent i september, som karaktäriserades av stark makrostatistik. Det amerikanska inköpschefsindexet, ISM, kom in på en historiskt mycket hög siffra om 58,8. Även europeisk inköpschefsdata vara stark. Konflikten mellan USA och Nordkorea fortsatte, men tycktes minska i styrka under slutet av månaden. Den amerikanska dollarn stärktes. Sammantaget en gynnsam miljö för framför allt verkstadsbolag och följaktligen var det den sektor som utvecklades starkast. Alltså en månad då de stora bolagen gick starkare än de små på stockholmsbörsen.

Fondens bolag med verkstadsexponering utvecklades bäst. Bufab, som vi ökat i under sommaren, noterades för en uppgång om 13 procent i september och Concentric, som är en underleverantör till lastvagnsindustrin, fick se ett kurslyft om 12 procent.

Kontanthanteringsbolaget Loomis hade kapitalmarknadsdag och presenterade ambitiösa mål. Vi har ägt aktien länge, och trots hotet om det kontantlösa samhället fortsätter bolaget att prestera bra. Det är viktigt att tänka på att Sverige är det land i världen som ligger längst fram beträffande kontantlösa betalningar. I stora delar av världen är kontanter fortfarande en absolut nödvändighet. Vi tror på en fortsatt god lönsamhet för bolaget, en gynnsam organisk tillväxt och goda möjligheter till strukturaffärer. Aktien steg med 12 procent i september.

Cloetta levererade i september en vinstvarning för det tredje kvartalet, och aktien backade med 7 procent. Bolaget refererar till en fabriksbrand i Belgien, till råvarupriser samt till valutakurseffekter. Det är dessvärre inte första gången Cloetta levererar negativa nyheter i år, utan hela året har karaktäriserats av en lönsamhet under förväntningarna. Bolaget hade en mycket god lönsamhetsutveckling under 2016 men naturligtvis är 2017 så här långt en besvikelse. Naturligtvis tar vi till oss av den negativa informationen och vår syn på bolaget är inte lika positiv som tidigare.