Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

Trump är varken det första eller sista orosmolnet för investerare. Men det spelar ingen roll – tråkiga bolag är långsiktiga vinnare, skriver förvaltaren Simon Blecher efter ett starkt år för Carnegie Sverigefond.

I samband med Carnegie Fonders årliga kundträffar i Stockholm, Malmö och Göteborg i höstas visade vi upp en graf med allt elände som hänt sedan 50-talet; från diverse krig till olika katastrofer och recessioner, och lade den bredvid en graf över börsutvecklingen. Därmed bevisades styrkan i vår enkla filosofi: köp och behåll.

Det tål att upprepas. Köp och behåll.

Eller som någon sa; det tog tre dagar att glömma brexit, tre timmar att glömma Trump och tre minuter att glömma det italienska valet. Marknaden har en imponerande förmåga att titta framåt. Och bra bolag kommer förr eller senare att få sin rätta värdering, precis som att bubblor spricker.

Sverigefonden steg ett par procent under december och stängde helåret en bit över 13 procent. Det är vi nöjda med då vårt mål är positiv avkastning till lägre risk än marknaden (mätt som standardavvikelse). Notera också att vi som brukligt hade en låg omsättningshastighet.

Under december sålde vi på marginalen lite Skanska som gått fantastiskt i spåren av förväntningar på Trump. Skanska är dock alltjämt ett stort innehav för oss. För pengarna köpte vi NCC och Peab då vår tro är att även svenska politiker tvingas satsa på infrastruktur och öka bostadsbyggandet ännu mera för att kunna nå målet om 700 000 nya bostäder om några år. Notera att både NCC och Peab är försiktigt värderade i förhållande till nuvarande vinstnivå, ger höga utdelningar och har gott om dolda tillgångar i sina balansräkningar i form av mark som är för lågt bokförd.

Visst kan det komma baksmällor under 2017 då Trump ska leverera infrastruktursatsningar och skattesänkningar samtidigt som USA:s skuld i förhållande till BNP redan är på 100 procent och den starkare dollarn kan drabba de exporterande amerikanska bolagen. Och denna gång överlevde vi ett antal val som överraskade marknaden, gör vi det även 2017? Och vad händer med Kina?

Det vimlar av orosmoln, men också möjligheter. Vi fortsätter med vad vi alltid gjort, det vill säga köpa lågt värderade bolag med stabila kassaflöden och starka balansräkningar.

Tråkiga bolag helt enkelt.