Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

De asiatiska marknaderna inledde året med positiv utveckling. Fonden sjönk i värde med 0,6 procent under månaden. I lokal valuta steg kurserna i januari.

En kraftig försvagning av värdet på dollarn innebar dock att utfallet i kronor blev en nedgång. Dollarn föll i värde med 4,4 procent.

Utveckling i Asien i januari var mycket ojämn med tvära kast och hög volatilitet. De branscher och bolag som utvecklats starkast under förra året såldes av, medan branscher och bolag som gick sämst förra året köptes. Detta brukar inträffa då man närmar sig toppen av marknaden, innan en korrigering sker. Det handlar om värderingen. De bra bolagen blev helt enkelt för högt värderade medan de sämre bolagen blev för billiga.

Kinesiska bolag noterade i Hong Kong steg kraftigt, framförallt företag inom den gamla mogna ekonomin utan tillväxt och med relativt sett låg värdering. Teknologibolag, framförallt underleverantörer till halvledar- och mobiltelefontillverkarna utvecklades svagt. Handelsvolymen i Hong Kong slog nya rekord då kapital kom in från investerare i Kina via den så kallade ”Shanghai-Hong Kong connect”. Kinesiska köpare stod för 10 procent av omsättning vissa dagar. Dessa kortsiktiga flöden är typiskt sett av spekulativ natur. Redan mot slutet av månaden såldes flera av de populära aktierna av. Man vill gärna ta hem sina vinster innan det kinesiska nyåret.

En relativt hög värdering, en populistisk budget som ger större budgetunderskott, högre obligationsräntor och en ny reavinst skatt på aktier innebar att den indiska börsen utvecklades sämre. Även börserna i Sydostasien gick sämre än Kina denna månad.

Jag skrev förra månaden att Asien är en option på global tillväxt. Det är både positivt och negativt. I ett läge då globala marknader, på toppen av högkonjunkturen, börjar prisa in en recession i USA nästa år, kan utvecklingen snabbt förändras. Från ett läge då alla vill ha bolag med tillväxt, till ett läge då det enda man vill äga är stabila ”tråkiga” bolag utan tillväxt.