Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

Den indiska marknaden nådde en ny all time high nivå i slutet av augusti. Därefter vidtog en kraftig korrigering för börsen. Fonden föll i värde med 14,5 procent under månaden.

Som vi tidigare rapporterat om påverkar den globala makro miljön Indien negativt. Stark amerikansk tillväxt, fortsatta räntehöjningar, en starkare dollar och ett oljepris över 80 dollar är alla negativa faktorer. Den indiska valutan föll ytterligare som ett resultat. Regeringen ansåg sig föranledd att införa importrestriktioner på vissa varor för begränsa underskottet i bytesbalansen.

Det var dock förnyad oro för förluster inom bank- och finans sektorn som ledde till en kraftig korrigering i marknaden. Ett halvstatligt bolag, IL&FS Investment, som finansierar infrastruktur projekt, missade räntebetalningen på en företagsobligation. Följden blev att räntan på företagsobligationer steg kraftigt vilket skapade oro över finansbolagens upplåningskostnad. Finansbolagen föll kraftigt som ett resultat.

Centralbanken, RBI, agerade också kraftfullt för att reglera och bestraffa privata banker som, enligt RBI, inte rapporterat kreditförluster korrekt. Sedan tidigare är ledningen för Icici Bank samt Axis Bank ifrågasatta av RBI. Huvudägaren av Kotak Mahindra Bank är ålagd att minska sitt innehav till reglerad nivå. Nu valde dessutom RBI att inte godkänna Mr. Rana Kapoor, som är huvudägare och vd för Yes Bank, förlängt mandat som vd för banken. Aktien föll med 30 procent som ett resultat. Samma vecka aviserade man en sammanslagning av tre statliga banker, varav två med svaga balansräkningar. Sammantaget blev detta för mycket för marknaden som föll på bred front. Mest föll banker, finansbolag och räntekänsliga bolag som biltillverkare.

Fonden reducerade redan i augusti innehaven i Kotak Mahindra Bank och Yes Bank då det fanns tecken om att RBI skulle vidta åtgärder. Hela innehavet i Yes Bank är nu sålt eftersom banken får svårt att ta in nytt riskkapital utan huvudägarens medverkan. Även innehavet i Bajaj Finance minskades. Fonden ökade istället investeringarna i Infosys och Sun Pharmaceutical.