Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

Risk. Och det lite mer jargongiga ”risk on” får karaktärisera aktiemarknaden i april 2018, i synnerhet den svenska i takt med att konjunkturen tuffar på och hundratals bolag presenterade sina kvartalsrapporter, skriver Carnegie Sverigefondsförvaltare Simon Blecher i sin månadsrapport.

Stockholmsbörsen steg rejält; över 4 procent. Mindre bolag ännu mer. Stora svängningar på rapporter och diverse analytikers olika rekommendationer fick stora konsekvenser för kursrörelserna och det mesta med hög risk fick bra betalt.

Vi såg våldsamma kursuppgångar för tonvis med bioteknikbolag, vi såg högt värderade verkstadsbolag fortsätta upp (läs Alfa Laval och Assa Abloy) medan de lågt värderade möttes av axelryckningar (läs SKF) och vi såg stora rörelser i många spelbolag, teknikbolag liksom naturligtvis i råvarubolag.

Följaktligen brydde sig ingen om lilla Duni som rapporterade stabila siffror ännu ett kvartal… Men vi passade på att träffa nya vd:n, Johan Sundelin. Han verkar taggad och vi hoppas att han kan använda Dunis starka balansräkning till ett par förvärv i Europa och Asien; vi hade också en bra diskussion om vikten av hållbarhet och Duni jobbar hårt på att fortsätta minska utsläppen och återanvända sina produkter så gott det går. Under tiden får vi en aktie vars vinst värderas lägre än börsen och utdelning högre.

Glädjande nog rapporterade Telia fina siffror och utgår vi från att aktieägarna kommande år får drygt 3 kronor per aktie i form av utdelning och återköp och det är slut med vansinnesaffärerna skulle en kurs på 60 kronor ändå innebära 5 procent i årlig direktavkastning; inte illa för ett egentligen stabilt bolag.

Vi ökade innehavet i Industrivärden C då rabatten plötsligt gått från 6–7 procent till närmare 15 procent; glöm inte att utdelningen fås utan rabatt och eftersom denna vidarebefordras direkt från innehaven får vi allt annat lika en högre utdelning via Industrivärden. Och vi gillar portföljen. Som efter försäljningen av halva posten i SSAB innehåller allt mindre risk.

Läs mer om Carnegie Sverigefond och aktiv förvaltning