Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

Den indiska marknaden utvecklades starkare i augusti. Fonden steg i värde med 2,1 procent under månaden.

Indiens BNP tillväxt ökade till 8,2 procent, mycket högre än väntat. Det är inte odelat positivt i och med att marknaden nu inser att det krävs ytterligare räntehöjningar även i Indien för att undvika överhettning. Centralbanken höjde därför räntan med 0,25 procent. Problemet är bara att USA höjer sin ränta mer och oftare än i Indien, vilket bland andra biverkninger ger en rekordstark dollar, och därför just nu en rekordsvag indisk rupiah. Utvecklingen i relationerna mellan USA och Turkiet under månaden innebar att alla emerging market valutor kom under hårt tryck.

Obligationsräntorna steg över 8 procent nyligen som ett resultat av detta. Höga råvarupriser, stigande oljepris och högre räntor både globalt och i Indien är inte något önskescenario för börsen direkt. Börsen steg ändå och nådde ny all time high nivå i augusti, i lokal valuta. Framförallt är det starkare utveckling för företagsvinsterna som driver börsuppgången. Till och med de statligt ägda bankerna rapporterade vinst detta kvartal, eftersom kreditförlusterna skrivits av tidigare under året.

Under månaden ökade fonden investeringarna i två exportbranscher, dels i it-service och dels i läkemedelsbolag. Köp gjordes både i Infosys och i Tata Consultancy. Nyinvestering gjordes också i Sun Pharmaceuticals. Båda branscherna har under en längre tid kämpat med svagare tillväxt och vikande lönsamhet när global eftefrågan av it tjänster utvecklats svagare. På läkemedelssidan är det framförallt ökad konkurrens och regleringar på den amerikanska marknaden som inneburit lägre produktpriser och fallande marginaler. Nu är detta väl känt och värderingen ser återigen attraktiv ut. Sun Pharmaceuticals fick i somras sin produktion godkänd av amerikanska FDA. Man satsar nu på att ta fram specialist läkemedel inom olika områden, som kan ge högre marginaler än rena läkemedelskopior. Båda dessa branscher drar nytta av en stark dollarutveckling.