Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

Efter den turbulens vi såg i april när de amerikanska sanktionerna mot oligarken Deripaska infördes har den ryska aktiemarknaden stabiliserats i maj. Volatiliteten har minskat och marknaden steg med 1,5 procent under månaden. Riskpremien är dock fortfarande hög och det finns risk för ytterligare sanktioner.

Det är dock värt att ha i åtanke att den ryska marknaden nu går in i utdelningssäsongen. Direktavkastningen på marknadens som helhet är nästan 6 procent och största delen av dessa pengar betalas ut under sommaren. Utdelningarna kommer att ge marknaden stöd under den närmaste tiden.

Brentoljan har varit fortsatt stark under maj månad. Tidvis har den varit uppe i 80 dollar. 80 dollar är en mycket bra nivå för den ryska ekonomin och de ryska oljebolagen. Den ökade sanktionsrisken har dock gjort att marknaden inte till fullo prisat in oljeprisuppgången.

Den ryska regeringens huvudsakliga prioritet just nu är president Putins dekret om Rysslands strategiska utveckling fram till 2024. Syftet med dekretet är att påskynda landets ekonomiska utveckling och att förbättra levnadsstandard, hälsovård och regional infrastruktur. Arbetet med att konkretiserad planerna pågår just nu men det är ännu för tidigt att säga vilken effekt det hela får.

Det har kommit många resultat under månaden, de flesta har varit positiva överraskningar. Gazprom rapporterade t ex en EBITDA som var 10 procent bättre än prognoserna och en nettovinst som var 7 procent bättre. Orsaken är framför allt förbättrad export. Gazprom Neft kom in något bättre än prognoserna (4 procent) och Lukoil ungefär som väntat.

Inom finanssektorn rapporterad Sberbank i linje med förväntningarna. ROE är fortsatt stark på 24 procent. Moscow Exchange missade prognoserna pga. av en engångsförlust. I övrigt var rapporten stark.

Tillväxtsiffrorna för den ryska ekonomin under det första kvartalet var en besvikelse. Tillväxten blev endast 1,3 procent på årsbasis jämförd med det förväntade 1,5 procent.