Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

Månaden präglades i stor utsträckning av det tilltagande handelskriget. Bolagen i fonden är inte nämnvärt påverkade av handelstullarna men man får anta att riskaptiten minskat, vilket påverkar de mindre aktierna på börsen. Carnegie Småbolagsfond backade i juni med 3,0 procent.

Fenix Outdoor steg med 7 procent efter att ha haft en lite svagare kursutveckling sedan kurstoppen i februari. Bolaget har under senare år gått från klarhet till klarhet vilket resulterat i en god resultat- och kursutveckling. Men eftersom den goda utvecklingen fortsatt under vårens kursrekyl är aktien nu en av de lägst värderade i detaljhandelssektorn.

Det är attraktivt eftersom vi gör bedömningen att bolaget är av mycket hög kvalitet med enormt starka varumärken. Vi ser ingen avmattning i de underliggande trender som gynnat bolaget och tror att Fjällräven har goda förutsättningar att fortsätta att utvecklas starkt. Vi tror att varumärket lämpar sig väl för såväl den fysiska premiumhandeln som e-handel i kraft av en mycket tydlig varumärkesidentitet.

Uniflex steg med 4 procent. En sammanslagning av Poolia och Uniflex annonserades. Vi stödjer affären. Eftersom bolagen har samma huvudägare och är ungefär lika stora är det en ganska odramatisk affär och dessutom fullständigt logisk. Något som inte är odramatiskt är synergieffekterna. Eftersom det rör sig om två små bolag är kostnaderna för VD, börsrelaterade kostnader, ekonomifunktion osv signifikanta och dessutom enkla att realisera.

Vi tror på ett minskat svenskt bostadsbyggande 2018 men det kompenseras till stor del av ett ökat kommersiellt byggande.

Vi tror alltså att de 20 mkr som anges på kostnadssidan kommer att nås ganska snabbt. Intäktssynergierna om 10 mkr är naturligtvis svårare men inte omöjligt. Större kunder vill ha färre leverantörer vilket en sammanslagning av bygg- och logistikfokuserade Uniflex och tjänstemannaorienterade Poolia kan tillgodose. Betänk att bolagen tjänade ungefär 60 mkr tillsammans förra året och därtill är lågt värderade i utgångsläget så är kurspotentialen god enligt oss.

Tacktätningsbolaget Nordic Waterproofing steg med 4 procent. En vanlig missuppfattning är att Nordic Waterproofing är rejält exponerat mot svenskt bostadsbyggande när exponeringen i själva verket är någon enstaka procent. Det förklaras av att Finland och Danmark är större marknader för bolaget samt att kommersiellt byggande och även renovering är viktigare än bostadsproduktion för bolaget.

Vi tror på ett minskat svenskt bostadsbyggande 2018 men det kompenseras till stor del av ett ökat kommersiellt byggande. Aktien är en av de lägst värderade i fonden, kombinerat med en stark balansräkning och en skicklig ledning gör det oss positivt inställda.

Catena Media var månadens sämsta aktie med en nedgång om 12 procent. För att sätta nedgången i perspektiv får vi betänka att aktien var maj månads bästa i portföljen så ett visst mått av rekyl är rimlig. Under månaden vinstvarnade sektorkonkurrenten XLMedia, och det såg verkligen inte bra ut. Vi besökte Catena Media på Malta i juni och får inte intrycket att bolaget delar XLMedias problem.

Tvärtom fick vi intrycket att Catena Media utvecklas väl. Bolaget lägger en del resurser på den amerikanska marknaden som nu öppnas upp, vi tror på intäkter där inom en snar framtid och på medellång sikt en mycket stor potential. Det förekommer tidvis regulatorisk turbulens i sektorn, men grundmodellen i Catena Medias affär, att tillhandahålla kunder till speloperatörerna tror vi kommer att vara rejält efterfrågad såväl kort- som långsiktigt. Kursnedgången har resulterat i en attraktiv värdering.

”Småbolag passar bra i ett pensionssparande”


Viktor Henriksson, förvaltare Carnegie Småbolagsfond och Carnegie Micro Cap.
Inspelningsdatum: 17 maj 2018