Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

Amerikanska räntor uppvisade viss volatilitet under oktober då de inledningsvis fortsatte stiga för att sedan falla tillbaka då investerare flydde risktillgångar i samband med ökad turbulens på aktiemarknaderna. Även börserna på många tillväxtmarknader noterade en svag utveckling. För företagsobligationer var reaktionen mer begränsad även om de totalt sett också föll tillbaka under månaden.

Carnegie Emerging Markets Corporate Bond A backade med 0,45 procent under oktober. Aktiviteten i primärmarknaden har varit något lugnare 2018 jämfört med fjolåret, en trend som blivit tydligare framförallt under de senaste månaderna.

Det brasilianska valet gick till en andra omgång där Jair Bolsonaro tillslut stod som segrare och nu blir landets nästa president. Han har beskrivits som en brasiliansk version av Donald Trump och fällt en hel del kontroversiella uttalanden under sin kampanj. Han ses dock som mer marknadsvänlig än vänsterkandidaten Fernando Haddad som var den kandidat som ställdes mot Bolsonaro i den andra omgången.

Efter ett stökigt år i Turkiet noterades viss återhämtning under oktober. Fokus under månaden låg istället på dramat som utspelades på det saudiska konsulatet i Istanbul och de oklara omständigheterna kring den saudiska journalisten Jamal Khashoggis död.

Vi har legat relativt lugnt i portföljen under månaden och endast gjort några mindre förändringar. Vi blev förtidslösta på vårt innehav i Veritas Petroleum vars obligation skulle ha förfallit i april 2019. Veritas är en ledande aktör för granskning av kvalitet och volym avseende marina bränslen. Obligationen återköps på 101,50 vilket är en något högre nivå än vad den prisades av marknaden innan återköpet och vårt innehav har gett ett tydligt positivt bidrag till portföljen. Likviden för återköpet kommer i mitten av november.