Stäng

Det blev en för börsen flygande start på det nya året och en uppgång om 7,7 procent noterades. Carnegie Småbolagsfond steg med 5,9 procent.

Dometic var fondens bästa innehav denna månad med en uppgång om 17 procent. 2018 var inget bra år för aktien men vi gör bedömningen att marknaden är överdrivet orolig. Vi tror på en svagare marknad för nyförsålda husbilar men vi tror inte på något tvärstopp. Det verkar också som att aktiemarknaden bortser från det faktum att bolaget har en stor del av sin intjäning i servicemarknaden.

Vidare tror vi att det finns strukturella drivkrafter såsom en god köpkraft och ett sug efter en aktiv livsstil hos dagens nyblivna pensionärer. Det finns också ett ökat intresse för husbilar hos yngre generationer. Bolaget har en skicklig ledning. Aktien har värderats ned rejält och handlas till en attraktiv värdering.

Loomis är ett gammalt favoritinnehav som vi i januari ökat i. Vi har länge tilltalats av bolagets defensiva egenskaper och är av uppfattningen att ryktet om kontanternas död är överdrivet. Att kontanter däremot inte är på modet förstår vi naturligtvis, och det kan faktiskt öka viljan att outsourca hanteringen av dessa till t ex Loomis.

Värderingen av aktien har kommit ned rejält, därav vår ökning av innehavet. I slutet av månaden annonserade Loomis sitt största förvärv på mycket länge då man köper det tyska kontanthanteringsbolaget Ziemann Sicherheit och därmed blir marknadsledare i Tyskland. Ett tydligt värdeskapande förvärv. En liten detalj i sammanhanget är att vi nåtts av uppgiften att mängden kontanter i omlopp i Sverige inte minskade 2018. Vi imponeras av VD Patrik Andersson som uppvisar handlingskraft, aktien steg med 13 procent i januari men är fortsatt attraktivt värderad.

Vi har skrivit mycket om våra fastighetsinnehav då dessa länge haft en god utveckling. Januari blev ytterligare en bra månad med en kursuppgång om 12 procent för Fabege och 9 procent för AtriumLjungberg. I en miljö med en osäker omvärld och en oro för högre räntor och inflation som minst sagt bedarrat är vi fortsatt positivt inställda till sektorn.