Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

Efter två riktigt tunga månader med negativ avkastning, återhämtade sig de asiatiska marknaderna i november. Carnegie Asia steg i värde med 3,8 %.

De asiatiska börserna var redan översålda och värderingen var en bra bit under normal nivå i slutet av oktober. För att bli mer positiva vad gäller börsutvecklingen framöver behöver fyra saker inträffa.

  1. Marknaden behöver tro att vi närmar oss slutet för räntehöjningar i USA.
  2. Oljepriset behöver falla tillbaka till 60 dollar.
  3. Dollarns värde behöver korrigera mot de asiatiska valutorna.
  4. Slutligen behöver vi se en övertygande uppgörelse mellan USA och Kina avseende handelskriget.

Ibland förändras saker fortare än vad man tror. Den senaste månaden blev globala investerare mer positivt inställda till Asien. Förklaringen är att några av faktorerna ovan redan är på väg att diskonteras. Nästa räntemöte för FED är i december. Räntan höjs då ytterligare enligt förväntan. Signalerna från FED är dock att vi närmar oss ett normalt ränteläge, vilket innebär att FED snart är klara. Detta påverkar förstås värdet på dollarn direkt. De sista två åren har dollarn stärkts väsentligt mot övriga valutor, inte minst de asiatiska.

En svagare dollarutveckling framöver skulle frigöra kapital, vilket gynnar de asiatiska ekonomierna. Oljepriset har redan korrigerat från 85 dollar ned mot 60, vilket gynnar Asien då detta påverkar produktionskostnaden för tillverkningsindustrin.

Det som återstår då är handelskriget. Vid helgens G20-möte förefaller Donald Trump och Xi Jinping ha kommit överens om nittio dagars vapenvila vad gäller ytterligare åtgärder. Hotet om höjda tariffer från 10% till 25% på kinesisk export till USA är då undanröjt för tillfället. Detta räcker för att Asien kan lyfta lite till på kort sikt. Speciellt om man väger in att amerikanska aktier ser dyra ut och att globala investerare har för låg exponering mot Asien. Man ska dock ha klart för sig att det kommer att ta tid för USA och Kina att nå ett avtal om handeln som är långsiktigt hållbart.