Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

Se där den enda frågan som är på allas läppar, såväl professionella som amatörer, småsparare som stora, pensionärer som ungdomar. Frågan är förstås berättigad efter många års lång börsuppgång (låt vara med ett par snabba rekyler varje år – jag minns i alla fall tre stycken ifjol), här hemma nästan sju års uppgång och i USA något år till då de slapp eurokrisen 2011.

April blev ytterligare en stark månad precis som de andra månaderna i år och börsen är väl med de flesta mått ganska överköpt och det stressar de flesta placerare. Samtidigt har flera av de förhoppningarna som startade i alla fall en del av uppgången grusats; Trump får knappast igenom några aggressiva skattesänkningar och långräntan faller (!) igen, tvärtemot vad de flesta trodde.

Men konjunkturen tuffar på ändå och i april fick vi för första gången på många år bevis på att börsbolagen går strålande. Nästan samtliga rapporter har varit starka, med gruvbolagen i spetsen, och för en gångs skull går världsekonomin åt samma håll med Europa, USA och Asien som lok i stället för en enskild världsdel.

De starkaste rapporterna kom från bolag med ovan exponering och kanske ingen slump att Volvos med sina sargade anläggningsmaskiner plötsligt överraskade allt och alla med såväl marginallyft som stark omsättning? Mest imponerande var dock marginalen i lastbilsdelen som äntligen närmar sig Scanias.

Det kan vara frestande att tycka att Volvo har stigit färdigt och aktien kan kortsiktigt säkert tappa en del, men trots den tioprocentiga uppgången efter rapporten ser aktien billigare ut på marknadens estimat eftersom dessa skruvats upp med 20 procent i år. Vi försöker som bekant undvika dessa kortsiktiga siffror och konstaterar att även med våra mål om en marginal över en cykel på 8-9 procent och nuvarande balansräkning, som snart är skuldfri på rörelsen, ser aktien aptitlig ut.

Tillbaka till börsen. Visst är den högt värderad, visst borde den svalna av eller till och med falla en smula. Men rädslan för att missa en uppgång verkar för närvarande vara större än oron för eventuella börsnedgångar och detta driver marknaden vidare uppåt.

Vi tror fortfarande på positiv avkastning, men ju högre börsen stiger, ju lägre blir avkastningen framöver.