Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

Den indiska marknaden fortsatte med fallande kurser i februari. Fonden sjönk i värde med 0,8 procent under månaden. Faktum var att börsen föll mer i lokal valuta men tack vare en starkare utveckling för dollarn blev nedgången mindre i kronor.

Utvecklingen i februari var stökig minst sagt. Förutom orosmoment från USA i form av stigande obligationsräntor, uttalanden från Fed om nya räntehöjningar samt protektionistiska åtgärder i form av ståltullar, innebar inte nyhetsflödet i Indien till att lätta på säljtrycket på börsen.

Tre nyheter inverkade negativt denna månad. Indien inför reavinstbeskattning på aktier, även på långsiktiga innehav. Det skapar ett kortsiktigt behov av att realisera vinster innan de nya reglerna träder i kraft den sista mars. Den indiska centralbanken inför nytt regelverk för hur bankerna ska redovisa sina kreditförluster och nödlidande lån. Detta är ett rörligt mål och reglerna förändras kontinuerligt, vilket skapat osäkerhet. Det påverkar dock främst de statliga bankerna, där förlusterna finns. Fonden har ingen exponering i statliga banker. Den tredje kallduschen för den indiska marknaden, var att det uppdagades att Punjab National Bank (även det en statligt ägd bank) utsatts för ett mycket omfattande bedrägeri där ett privat företag svindlat banken på 1,8 miljarder dollar. Det påverkar inte banksystemet i stort, men visar att det finns ett stort förändringsarbete att utföra vad gäller hur de statliga bankerna sköts.

Bortsett från nyhetsflödet så pågår rapportsäsongen för fullt. Vinsterna för tredje kvartalet ökade med 12,7 procent, vilket är högre än väntat. Framtidsutsikterna är att vinsterna kan stiga med 18 procent nästa år. Utgångspunkten är att vi befinner oss i början av en cyklisk återhämtning av vinsterna för indiska företag. Vi fick också data för BNP tillväxten för fjärde kvartalet 2017. Ekonomin växte med 7,2 procent, vilket även det var starkare än väntat.