Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

Företagens bokslutskommunikéer vittnar generellt om att konjunkturen utvecklas starkt. En positiv resultatutveckling förklaras inte bara av lägre kostnader utan dessutom av en högre efterfrågan.

Den deflationsoro som präglade marknaderna för ganska precis ett år sedan verkar nu vara glömd.  Aktiekurserna har stigit under årets inledning, bäst har det gått för konjunkturkänsliga aktier, och spreadarna på kreditmarknaderna har krympt ihop. Fonden steg också med 1,5 procent i februari.

Under de senaste månaderna har aktieandelen i Carnegie Strategifond ökat till knappt 70 procent på obligationsandelens bekostnad. Det är dels ett medvetet val och dels ett resultat av att värdeuppgången för aktier varit betydligt högre än den värdeuppgång vi sett på obligationssidan.

Rent förvaltningsmässigt har vi främst fortsatt med samma idéer som vi arbetat med sedan december. Fonden har ökat i SCA eftersom att vi tror att den uppdelning som bolaget aviserat är värdeskapande. Vi noterar att den föreslagna styrelsen för SCA Forest Products inger förtroende. Fonden har också ökat i SKF och Volvo som båda levererat godkända rapporter och positiva konjunktursignaler. Volvo avser också att skapa en större självständighet för VCE, vilket öppnar för framtida strukturförändringar. Vi tyckte också att NCC-aktien föll för mycket efter sin bokslutskommuniké, vilket vi utnyttjade till att köpa fler aktier. Det finansierades med att minska i Skanska. Fonden har också minskat i Investor och Industrivärden som båda fått se sina rabatter sjunka efter goda kursuppgångar.

Ett nytt obligationsinnehav är Link Mobility som tillhandahåller SMS-tjänster åt företag, till exempel flygbolag som vill informera om ändrade flygtider eller läkare som vill meddela patienter. Därutöver har fonden ökat i Jyske Bank, SBB Fastigheter och Swedbank i syfte att i viss utsträckning balansera fondens fördelning mellan aktier och obligationer.