Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

Under juli tappade fonden 1,9 procent. Sedan årsskiftet är uppgången 6,0 procent. Den viktigaste förklaringen till nedgången i juli hittar vi i placeringsinriktningen där nordiska aktier och därmed svenska aktier ingår som en viktig ingrediens.

Detta tillgångsslag har tyngts av två skäl. Dels har halvårsrapporterna för många bolag gjort marknaden besviken och dels har dollarn försvagats kraftigt.

Bolagens kvartalsrapporter överraskade generellt positivt både för fjärde kvartalet 2016 och årets första kvartal, vilket uppenbarligen trissat upp förväntningarna lite väl högt även för det andra kvartalet. Som rapporterats i tidigare månadsbrev har vi också justerat ned aktieandelen under senare delen av våren. Värt att notera är att vi inte funnit anledning att ompröva något innehav till följd av svag halvårsrapport. Visserligen kom byggarna Skanska och NCC in lågt, men det finns rimliga förklaringar samt stora dolda värden som väl försvara aktievärderingarna. Även Dometic sjönk rejält på sin rapport och det trots bra siffror. Ett VD-byte är aviserat, vilket lett till osäkerhet. Vi tror att den är obefogad.

Dollarförsvagningen hann inte påverka halvårsrapporterna i någon större omfattning så dess effekter kommer att konkretiseras först under hösten. I synnerhet de exportorienterade verkstadsbolagen har fått se sina aktiekurser falla och flera analytiker varnar nu för dessa aktier. Vi tror dock att det är för sent att agera på detta nu när vi antagligen sett den största delen av rörelsen.

De portföljförändringar som är värda att nämnda hittar vi i banksektorn. Vi har bytt en DnB-obligation mot DnB-aktien, vilket vi bedömer ger en högre riskjusterad avkastning. Vidare har vi köpt Nordeaaktier för att få större bankexponering utan att väsentligen öka exponeringen mot den svenska bostadsmarknaden.