Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

Oktober var en stökig börsmånad och Carnegie Global backade 5,0 procent och har därmed stigit 9,4 procent sedan årsskiftet. Under månaden var valutaeffekterna positiva och adderade 1,8 procent. Periodens bästa innehav var MTY Food Group och det sämsta var Ryman Healthcare.

Det är rapportsäsong och givet den stora nedgången kan man väl anta att resultaten har varit dåliga. Nja, tvärtom faktiskt! För de bolag i portföljen som rapporterat (ungefär en tredjedel) har den genomsnittliga tillväxten i vinst per aktie jämfört med förra året varit 34%. Även om vi tar bort MTY Food Group som har ohållbara 97% tillväxt hamnar snittet på 18%. Faktum är att samtliga portföljbolag ökade vinsten. Det betyder att det är värderingarna som har gått ner i portföljen och givet att de redan var låga har jag inte legat sömnlös över utvecklingen. Aktiepriserna kommer till slut att återspegla de underliggande värdena, det gäller bara att ha tålamod. Sambandet mellan bolagens utveckling och aktiepriser gäller nämligen bara långsiktigt. På kort sikt kan vad som helst hända. Om aktiepriserna fortsätter ned samtidigt som bolagens vinster ökar kommer det leda till många goda investeringsmöjligheter.

Vi har gjort en ny investering under månaden. Sensata Technologies är ett amerikanskt bolag jag har bevakat i flera år. Vi har inte investerat tidigare då jag tyckt att värderingen varit för hög. Men under 2018 ändrades det; samtidigt som vinsten ökat med 25% har aktiekursen gått ner med 20%. P/e-talet för nästa år ligger nu på historiskt låga 12 gånger.

Bolaget tillverkar mätinstrument till fordon och andra maskiner. Produkterna de säljer är komplicerade och kräver specialanpassningar vilket gör att de inte är så enkla att byta ut. Sensata är därför en viktig leverantör åt sina kunder och kan ta bra betalt för sina produkter. Bolaget har dessutom en stark position inom elbilar, ett växande segment inom bilindustrin.

Vi tycker också om ledningen. VD Martha Sullivan är inte bara bra på att driva verksamheten, hon gör även kloka förvärv och köper tillbaka aktier när de är undervärderade. Dessutom äger hon aktier värda 18 miljoner dollar vilket gör att hon tänker mer som en aktieägare än en anställd. Jag tror att Sensata har alla möjligheter att bli ett långvarigt innehav.