Viktig information. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att stänga denna ruta accepterar du att cookies används. Läs mer
Stäng

Undantaget Egypten har samtliga större aktiemarknader i Afrika haft en god utveckling i juli och Carnegie Afrikafond steg med 2,2 procent. Fondens bästa innehav har varit Brasserie du Maroc, BHP Billiton, Zenith Bank samt Nairobi Stock Exchange, vilket visar på den breda uppgången vi sett över kontinenten.

Juli var intensiv i Sydafrika efter ANC:s policykonferens de sista dagarna i juni. Under månaden har den nya så kallade Mining Charter skjutits på framtiden för omförhandling; justitieministern har tagit tillbaka sitt ställningstagande om ändrat centralbanksmandat, och samma justitieminister som tidigare förhalade utredningen kring statliga oegentligheter vis-a-vi enskilda privata företag gick ut och ville skynda på utredningen. Dessutom har en av de tre hörnpelarna i ANC:s maktbas, kommunistpartiet, meddelat att man troligen avser ställa upp med egen kandidat i nästa parlamentsval 2019.

Den brittiska PR-firman Bell Pottinger har också offentligt bett om ursäkt för sitt agerande i Sydafrika där man försökt att påverka samhällsdebatten med slogans som eldade på klyftorna i sydafrikanska samhället och underblåste de rasmotsättningar som landet jobbar så hårt på att läka från historien. Sammantaget är det tecken på att Zumas maktbas kanske är försvagad, trots allt. I avsaknad av bolagsresultat har därmed den politiska debatten fått långt mer utrymme än bolagsnyheter. Turbulensen fick valutan att försvagas mot både kronan och dollarn vilket påverkade fonden negativt.

Flera börser har sett förbättringar i omsättningen under Q2 och stämningen på marknaderna har överlag förbättrats. Valutareformerna i både Egypten och Nigeria har ytterligare bidragit till bättre stämning då dessa två är viktiga marknader på grund av sin storlek och framtida möjligheter. Dessutom tyder flera makroekonomiska faktorer på något bättre förutsättningar för bolagen framöver. Fortsätter omvärldsklimatet att vara godartat finns det anledning att tro att de positiva signalerna från de afrikanska marknaderna kan bestå ett tag.